Ό,τι και να πει κανείς για τα Μετέωρα είναι λίγο μπροστά στην εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν βρεθεί στο λεγόμενο και ως «ιερό δάσος» αλλά και τα συναισθήματα που του προκαλεί το τοπίο με τους αγέρωχους και επιβλητικούς σαν ψεύτικους πέτρινους γίγαντες που ορθώνονται ψηλά από την επιφάνεια της Γης, μοιάζοντας να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό. Εκτός από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που τα χαρακτηρίζει, δείτε για ποιους λόγους αξίζει να επισκεσκεφτείτε τα Μετέωρα, μία από τις πιο γοητευτικές γωνιές της χώρας μας.

Οι μονές πάνω στους βράχους

Μονές που κόβουν την ανάσα στα Μετέωρα

Τα κτίσματα των μοναστηριών μοιάζουν με φυσική συνέχεια των βράχων των Μετεώρων, ενώ από μακριά δημιουργείται η εντύπωση ότι αν βρεθεί κάποιος πάνω σε αυτά του δίνει τη δυνατότητα να αγγίξει τον ουρανό. Το επιβλητικό τοπίο με το μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί ρίγη και δέος στη θέασή του με τα βυζαντινά μοναστήρια σκαρφαλωμένα πάνω στους απότομους βράχους. Σήμερα μόνο έξι μοναστήρια λειτουργούν, από τα συνολικά 24 που είχαν δημιουργηθεί πριν από εκατοντάδες χρόνια, συνεχίζοντας χωρίς διακοπή την παράδοση της ορθοδοξίας για περισσότερα από 600 χρόνια, φιλοξενώντας αντικείμενα και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, καθώς και τοιχογραφίες πραγματικούς θησαυρούς.  

Καστράκι: Το χωριό στους πρόποδες του «ιερού δάσους»

Το Καστράκι στους πρόποδες των Μετεώρων

Μεταξύ της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, το Καστράκι μοιάζει φωλιασμένο στη βάση των κατακόρυφων βράχων στην κορυφή των οποίων στέκουν τα περίφημα μοναστήρια της δεύτερης μεγαλύτερης μοναστικής κοινότητας στην Ελλάδα, μετά από εκείνη του Αγίου Όρους. Ο επισκέπτης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό. Και μοναδική στιγμή, όπως την έχουν περιγράψει πολλοί, είναι όταν σηκώνεις το βλέμμα σου προς τα Μετέωρα, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Το χωριό, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Αναρρίχηση στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων

Αναρρίχηση στα Μετέωρα

Μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες, αλλά και λόγος για πολλούς για να βρεθούν στα Μετέωρα, η αναρρίχηση στους κάθετους και επιβλητικούς πέτρινους «γίγαντες». Μια συνήθεια που αποτελεί έθιμο για την περιοχή, όπως και η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη του Μαντηλά.

Γνωριμία με τη γύρω περιοχή

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Με ορμητήριο τα Μετέωρα μπορεί κανείς να γνωρίσει πολύ όμορφα μέρη και σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Η πόλη των Τρικάλων με το Βαρούσι και τον Ληθαίο ποταμό, τα διάσημα ορεινά χωριά Ελάτη και Περτούλι, και το πολυφωτογραφημένο και άκρως εντυπωσιακό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς σε απόσταση 45 λεπτών με το αυτοκίνητο είναι κάποια από αυτά.