Οι περισσότεροι όταν φέρνουν στο νου τον νομό Ιωαννίνων σκέφτονται περισσότερο εικόνες από τα περίφημα χωριά του Ζαγορίου ή των Τζουμέρκων. Ωστόσο, υπάρχει ένας προορισμός που αποτελεί έκπληξη για τους επισκέπτες του, με τους περισσότερους να ομολογούν ότι πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος, στο οποίο πάντα θα βρίσκουν αφορμή για να επιστρέφουν. Ο λόγος για την Κόνιτσα, την κωμόπολη στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα με θέα στην πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου συναντώνται τρεις ποταμοί: Βοϊδομάτης, Αώος και Σαραντάπορος.

Κόνιτσα: Ο προορισμός έκπληξη των Ιωαννίνων

Χτισμένη στα 600 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση 64 χιλιομέτρων βόρεια των Ιωαννίνων, η όμορφη αυτή κωμόπολη λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τα άλογα και σημαίνει «αλογότοπος» καθώς η ρίζα της προέρχεται από τη σλαβική ονομασία «κόνι», που σημαίνει «άλογο».

Η Κόνιτσα βρίσκεται «ξαπλωμένη» στη πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα και ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει ατενίζοντας την πεδιάδα της. Κάπου εκεί συναντιέται ο ποταμός Αώος με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορομ ενώ μπορεί, επίσης, να θαυμάσει την κορυφή Γκαμήλα που προκαλεί δέος.

Στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, ανάμεσα στις κεραμοσκεπές, ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, με τις ρίζες του να φτάνουν στην τουρκοκρατία. Ολόκληρη η πόλη όμως συντίθεται από την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών πέτρινων κτισμάτων, παλιών αρχοντικών, πλακόστρωτων στενών, εκκλησιών και μοναστηριών που δίνουν το δικό τους στίγμα σε όλη την περιοχή. Στη δεξιά πλευρά της, ο ποταμός Αώος βάζει τη δική του «σφραγίδα».

Η κωμόπολη της Κόνιτσας ενδείκνυται για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα για χαλαρωτικές στιγμές δίπλα στο τζάκι, βόλτες στα όμορφα μέρη της περιοχής, πεζοπορίες και ράφτινγκ, την άνοιξη για βόλτες με άλογα, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες και το καλοκαίρι για αλεξίπτωτο πλαγιάς, δροσερές βουτιές στο ποτάμι ή ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια. Είναι εξάλλου ιδιαίτερα φημισμένος προορισμός για τους λάτρεις των extreme δραστηριοτήτων και πολλοί την χαρακτηρίζουν «πόλη του καγιάκ».

Κόνιτσα: Το διάσημο γεφύρι της- στολίδι για ολόκληρη την περιοχή

Το στολίδι της περιοχής είναι το Γεφύρι της Κόνιτσας, το ψηλότερο μονότοτοξο γεφύρι των Βαλκανίων, που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, πλαισιωμένο από πλούσια φύση που σε αφήνει άφωνο. Χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη, το γεφύρι βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης, στη νότια άκρη της, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και τον ποταμό Αώο.