Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν τα ερειπωμένα χωριά- φαντάσματα της χώρας, είναι τόσο ενδιαφέρουσες που σε καθηλώνουν. Αν και εγκαταλελειμμένα τα χωριά που ακολουθούν συνεχίζουν να ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία, με τις εικόνες, μάλιστα, που αντικρίζει κανείς σε αυτά να μοιάζουν λες και ο χρόνος έχει παγώσει.

Ροπωτό, Τρίκαλα

Το Ροπωτό στα Τρίκαλα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά- φαντάσματα της Ελλάδας, κι αυτό γιατί τα σπίτια και τα κτίρια του στην κυριολεξία τα καταπίνει η γη. Το μικρό χωριουδάκι που συναντάται σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές της Καραβούλας, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του καθώς υπέστη μεγάλες καθιζήσεις. Πιο σημαντική και καταστροφική όλων εκείνη του 2012 όταν αρκετά από τα σπίτια του χωριού καταστράφηκαν εντελώς, ενώ άλλα κόπηκαν στη μέση. Εκείνα, ωστόσο, που κατάφεραν να μείνουν όρθια έκτοτε έχουν γείρει και στέκονται έτσι όλα αυτά τα χρόνια. Τα σπίτια και οι εκκλησίες του Ροπωτού, λοιπόν, βυθίζονται όλο και πιο πολύ στο έδαφος του χωριού. Κάτι που οφείλεται σε ένα γεωλογικό φαινόμενο, η παρουσία του οποίου για πρώτη φορά σημειώθηκε περίπου πριν από 60 χρόνια.

Γάβρος, Καστοριά

Στο Γάβρο ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

Ένα κινηματογραφικό σκηνικό -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, το χωριό Γάβρος στον οδικό άξονα που ενώνει την πόλη της Καστοριάς με τις Πρέσπες ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χωριού έγκειται στο ότι πρόκειται για ένα από τα πλίνθινα χωριά των Καστοριάς, με τα χαρακτηριστικά κοκκινωπά κτίριά του –εγκαταλελειμμένα σήμερα– να αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του. Τα σπίτια στο Γάβρο χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ έχουν κατασκευαστεί από μάστορες με συγκεκριμένο τρόπο. Νερό, άχυρα και λάσπη από κοκκινόχωμα αποτελούν τον κορμό της κατασκευής τους. Ωστόσο, σήμερα, με το πέρασμα του χρόνου, τα περισσότερα από τα σπίτια του χωριού είναι εγκαταλελειμμένα και σχεδόν μισογκρεμισμένα. Σε αυτό μάλιστα έχουν γυριστεί και κάποιες ταινίες όπως το «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο».

Παλιά Περίθεια, Κέρκυρα

Παλιά Περίθεια, Το χωριό- φάντασμα στην Κέρκυρα

Ένα ατμοσφαιρικό πρώην χωριό φάντασμα, εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια, το οποίο ωστόσο παίρνει και πάλι σιγά σιγά ζωή, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας. Ο λόγος για την Παλιά Περίθεια, στο όρος Παντοκράτορας. Τα σπίτια του χωριού χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, και έτσι θεωρείται το αρχαιότερο χωριό του νησιού. Χτισμένο για να είναι ασφαλές από επιθέσεις πειρατών, βρίσκεται κοντά στην κορυφή της ψηλότερης κορυφής του νησιού, το όρος Παντοκράτορας, και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος, ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος προς την Αλβανία. Κομψά πέτρινα αρχοντικά, άλλα κατεστραμμένα από τις φθορές και την πάροδο του χρόνου και άλλα επισκευασμένα περιστοιχίζουν τους δρόμους, πολλά με περίτεχνα χαρακτηριστικά ακόμα ορατά, όπως τοιχογραφίες, ηλιακά ρολόγια και οικόσημα. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου της Περσίας.

Αγία Ελεούσα, Ρόδος

Το χωριό, που ακούει στο όνομα Αγία Ελεούσα, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας στη Ρόδο, πολύ κοντά στο σημερινό σύγχρονο χωριό Ελεούσα. Στην ουσία πρόκειται για έναν ερημωμένο οικισμό, που ακόμη και σήμερα τόσα χρόνια μετά, «μυρίζει» αρρώστια και θανατικό, κάνοντας τους επισκέπτες του στην κυριολεξία να ανατριχιάσουν και μόνο στη θέασή του. Το χωριό δημιουργήθηκε το 1935, προκειμένου να αποτελέσει ιταλική αποικία, βασισμένη στα πρότυπα των χωριών στα δάση των Ιταλικών Άλπεων. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Ιταλίας με την Ελλάδα το 1947, το χωριό ερημώθηκε με την αποχώρηση των Ιταλών και αργότερα μετατράπηκε σε Σανατόριο, μυρίζοντας παντού θάνατο.