Με τον καιρό να φοράει σιγά σιγά τα «χειμερινά» του ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, η Πέλλα και το Καϊμάκτσαλαν, παίρνουν και πάλι ζωή, χάρη στους επισκέπτες που το επιλέγουν για τις χειμερινές τους αποδράσεις. Ανάμεσα στις εκπλήξεις που κρύβει η περιοχή και το χωριό Παναγίτσα, με τον εντυπωσιακό καταρράκτη και τις τρεις τεχνητές λίμνες.

Με απεριόριστη θέα προς τη Λίμνη Βεγορίτιδα, χτισμένη στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, η Παναγίτσα συναντάται σε απόσταση αναπνοής από το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής και αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό, τον οποίο κάποια στιγμή αξίζει να επισκεφτείτε.

Παναγίτσα, Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη

Παναγίτσα- Το ειδυλλιακό χωριό στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν

Ένα από τα παραδοσιακά χωριά, λοιπόν, που συναντά κανείς φωλιασμένα στις πλαγιές του Βόρα, στο ορεινό τμήμα της Πέλλας, και η Παναγίτσα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους τοπ χειμερινούς προορισμούς της περιοχής, λόγω της γειτνίασής της με το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Σε κοντινή απόσταση από το γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, γνωστού και ως η «Αράχωβα του Βορρά», η Παναγίτσα, είναι επίσης ένα γραφικό χωριό, με ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους που προσφέρει εκπληκτικές στιγμές στους επισκέπτες του.

Παναγίτσα, Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη

Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και ξεχωρίζει, όπως γίνεται αντιληπτό και από τα πλάνα της ομάδας Travel Inspiration, για την υπέροχη θέα τόσο προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, όσο και προς τον κάμπο με τους οπωρώνες. Η Παναγίτσα συναντάται στο δρόμο από την Έδεσσα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν και η αρχική της ονομασία ήταν Όσλοβο. Το σημερινό της όνομα το πήρε το 1926, μετά από τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στην περιοχή με την ανταλλαγή πληθυσμών.

Παναγίτσα, Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη

Παναγίτσα- Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες

Εκτός από την ιδιαίτερη δημοφιλία που γνωρίζει η Παναγίτσα, λόγω της θέσης της πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν, ακόμη ένα ιδιαίτερο στοιχείο για το οποίο πολλοί την ξεχωρίζουν είναι και οι τρεις τεχνητές λίμνες, ολόγυρά της. Το χωριό αρδεύεται από αυτές, ενώ λειτουργεί και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, τροφοδοτώντας και το τοπικό δίκτυο. Η βόλτα σε αυτές για περίπατο και εξερεύνηση στη φύση, από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει κανείς να βιώσει στην περιοχή, με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες με τα τρεχούμενα νερά να προσθέτουν επιπλέον γοητεία στο ήδη μαγευτικό τοπίο της περιοχής.