Τα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις, καθώς συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν προορισμό ιδιαιτέρως αγαπητό στο κοινό. Οι όμορφες εικόνες δίπλα στο κύμα, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά τους και η αυθεντικότητα των φιλόξενων κατοίκων τους στα βασικά στοιχεία τους που σίγουρα θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Κιτριές

Μόλις 12 χλμ. από την Καλαμάτα, συναντάται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νομού. Φωλιασμένες μέσα σε έναν μικρό όρμο, οι Κιτριές αποτελούν ιστορικό χωριό του νομού, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ακόμη, εδώ υπογράφηκε το ιστορικό «Σύμφωνο των Κιτριών» κατά το 1819 από τις οικογένειες Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων οι οποίες υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη καθώς και ένωση των δυνάμεών τους κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ τον Μάρτιο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ανέλαβε αρχηγός των σπαρτιατών δυνάμεων.

Σήμερα, το μικρό και γραφικό ψαροχώρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που έχουν ανάγκη από ήρεμες και χαλαρές διακοπές, καθώς και για τους εκδρομείς με ορμητήριό τους την Καλαμάτα. Το χωριό φημίζεται για το φρέσκο ψάρι που μπορεί να απολαύσει κανείς στις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Άγιος Νικόλαος

Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου συναντάται στο νοτιότερο τμήμα της Μεσσηνίας, σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα. Οι εικόνες με το χαρακτηριστικό μικρό λιμανάκι με τις ψαρότρατες, τα μικρά σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Σελινίτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, καθώς σύμφωνα με την παράδοση στην ακτή του οικισμού αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης και έκλεψε την ωραία Ελένη.

Το χωριό διαθέτει δύο παραλίες, την μικρή ομώνυμη ακτή με την ψιλή αμμουδιά δίπλα στις εκβολές του ποταμού Παμίσου και ακόμη μία με βότσαλο και αρμυρίκια.

Οι φυσιολάτρες μπορούν να περιηγηθούν στον επιβλητικό Ταΰγετο, να ανακαλύψουν τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου, καθώς και να επισκεφτούν το δημοφιλές Σπήλαιο του Δυρού με τον εντυπωσιακό λαβύρινθο από θαλάσσιες σπηλιές.

Καρδαμύλη

Το παραθαλάσσιο χωριό απέχει από την Καλαμάτα 38χλμ., ενώ συνθέτει τις αντιθέσεις στο τοπίο, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Από τη μία πλευρά είναι τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Ταΰγετου.

Στην Καρδαμύλη τα μνημεία της υπάρχουν εκεί για να υπενθυμίζουν το παρελθόν της, ενώ μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νέα. Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα.