Πάνω από την πόλη της Ρόδου, και σε απόσταση 3 χλμ. από αυτή, δεσπόζει ο Λόφος του Μόντε Σμιθ, γνωστός και ως Λόφος του Αγίου Στεφάνου. Οφείλει το όνομά του στον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, ο οποίος είχε στήσει στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης το παρατηρητήριό του το 1802, προκειμένου να έχει εικόνα των κινήσεων του στόλου του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους.

Στο Λόφο του Μόντε Σμιθ βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζεται το Στάδιο του Διαγόρα (μήκους 500 μ. και πλάτους 35 μ.) του 3ου ή 2ου αιώνα π.Χ., όπου λάμβαναν χώρα οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, καθώς και το Θέατρο που κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας (όπως και σήμερα) φιλοξενούσε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου σώζονται τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, καθώς και των ναών της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.

Η θέα από το Λόφο του Μόντε Σμιθ είναι πραγματικά εκπληκτική. Από εδώ, εκτός του ότι απολαμβάνετε πανοραμική άποψη τόσο της παλιάς όσο και της νέας πόλης της Ρόδου, το βλέμμα φτάνει μέχρι τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.