Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας συναντάται στην Ευρυτανία, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ζωής στους λάτρεις της φύσης, και όχι μόνο, που θα επιλέξουν να το εξερευνήσουν από κοντά.

Ο λόγος για το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, που συναντάται σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το χωριό Προυσό και προσεγγίζεται μέσω σηματοδοτούμενου μονοπατιού. Οφείλει την ονομασία του στη Μαύρη Σπηλιά που εντοπίζεται μέσα σε αυτό, η οποία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της γερμανικής κατοχής αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους του χωριού.

Αφετηρία της διαδρομής αποτελεί μια γραφική πέτρινη βρύση στη γέφυρα Προυσού- Τόρνου και συνεχίζει σε ένα υπέροχο και σηματοδοτούμενο, αρκετά βατό και ανηφορικό σε κάποια σημεία, μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα, τα οποία όσο η διαδρομή πλησιάζει τα νερά του φαραγγιού δίνουν τη σκυτάλη σε πλατάνια και ιτιές.

Το τοπίο ολόγυρα, μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά, με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λιμνούλες για δροσιστικά έως και κρύα μακροβούτια, μαγνητίζει σίγουρα τα βλέμματα. Η επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και τα ερείπια του λίθινου καταφυγίου στο τέλος της διαδρομής κλέβουν την παράσταση, επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω την φήμη της.