Υπάρχουν παραλίες εξωτικές με ονειρικά νερά και χρυσαφένια αμμουδιά, παραδεισένια τοπία και εικόνες παρθένες, ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό ή άγρια ομορφιά που τις περισσότερες φορές συγκλονίζει. Σημείο αναφοράς για την κάθε περιοχή στην οποία εντοπίζονται, οι παραλίες της χώρας μας προσελκύουν κάθε χρόνο τουρίστες απ’ όλα τα σημεία του κόσμου που επιλέγουν την Ελλάδα για το μοναδικό αυτό στοιχείο που την χαρακτηρίζει.

Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ιστορικές παραλίες, στις οποίες έχουν διαδραματιστεί σπουδαία ιστορικά γεγονότα; Ανάμεσά τους και η παραλία «Ασπίδα του Βρασίδα», στη νήσο Σφακτηρία στην Πύλο, η οποία αποτέλεσε σημαντική τοποθεσία κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 425 π.Χ..

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, ο Σπαρτιάτης Στρατηγός Βρασίδας, στην προσπάθεια του σπαρτιατικού στόλου για κατάληψη της Πύλου από τη θάλασσα, προέτρεπε τους κυβερνήτες και τους πηδαλιούχους των τριήρων, να τις συντρίβουν πάνω στα βράχια και να αποτολμήσουν απόβαση, παρά να κάνουν οικονομία ξύλων και να επιτρέψουν στους Αθηναίους, την κατασκευή και διατήρηση οχυρώματος.

Ο Βρασίδας ανάγκασε τον πηδαλιούχο του, να ρίξει το πλοίο του στη στεριά. Προχωρώντας προς την αποβάθρα του πλοίου και ενώ επιχειρούσε να αποβιβαστεί, τον ανέκοψαν οι Αθηναίοι και τραυματισμένος σε πολλά μέρη του σώματός του, λιποθύμησε.

Τη στιγμή που έπεφτε, γλίστρησε η ασπίδα του μέσα στη θάλασσα, η οποία την ξέβρασε στην ακτή. Από εκεί την πήραν οι Αθηναίοι και τη χρησιμοποίησαν στο τρόπαιο που έστησαν, σε ανάμνηση της επιτυχίας της απόκρουσης αυτής της επίθεσης. Σήμερα στο μουσείο στη Στοά του Αττάλου εκτίθεται η ασπίδα αυτή που πιθανολογείται ότι ανήκε στον Βρασίδα.

Απολαύστε τα αφ’ υψηλού πλάνα του youtuber haanity.