Οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης Σαντορίνη φέρνουν στο νου ασυνείδητα εικόνες με το μαγευτικό και πολυφωτογραφημένο ηλιοβασίλεμά της, την εκπληκτική θέα στο ηφαίστειο, ασβεστωμένα χωριά με πάλλευκα σπιτάκια στην χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και χαρακτηριστικούς μπλε τρούλους από τις εκκλησίες τους, και, για τους λάτρεις του κρασιού, ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί από τις φημισμένες ετικέτες του νησιού.

Πόσοι από εσάς, ωστόσο, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι το δημοφιλές και ηλιόλουστο αυτό νησί των Κυκλάδων μπορεί να έχει και μια σκοτεινή πλευρά, άγνωστη στο ευρύ κοινό;

Ελάχιστοι γνωρίζουν, λοιπόν, την ιστορία που θέλει το άγριο τοπίο της Σαντορίνης να θεωρείται έως πριν λίγο καιρό ως ένας κορυφαίος προορισμός όχι για τουρίστες, αλλά για… βρικόλακες! Μάλιστα, οι κάτοικοι του νησιού θεωρούνταν από τους καλύτερους κυνηγούς τους.

Το νησί, λοιπόν, είχε τη φήμη ενός από τους πιο μολυσμένους τόπους με βρικόλακες, και είναι γεμάτο με ανατριχιαστικές ιστορίες και θρύλους με τα τρομακτικά αυτά πλάσματα.

Σύμφωνα με το μύθο, πρόκειται για ανθρώπους που μετατρέπονταν σε βρικόλακες αν έχαναν την ζωή τους με βίαιο τρόπο, δεν έλαβαν την ολοκληρωμένη τελετή ταφής, ήταν γεννημένα νεκρά μωρά ή είχαν άλυτες υποθέσεις που έπρεπε να ολοκληρώσουν κ.α. Δεν ήταν ευάλωτοι στον ήλιο και η μοναδική αδυναμία τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, λοιπόν, τα περιθώρια ήταν αρκετά ώστε να «γεννηθούν» πολλοί βρικόλακες στο νησί. Ωστόσο, προς καλή τους τύχη οι κάτοικοι του νησιού θεωρούνταν, επίσης, και ως κορυφαίοι κυνηγοί τους, έχοντας «συλλάβει» και σκοτώσει πολλούς.

Μια ιστορία, μάλιστα, αναφέρει ότι μετά από μια δύσκολη χρονιά για τους κατοίκους του νησιού, ένας πλούσιος ντόπιος υποσχέθηκε να τους βοηθήσει οικονομικά. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του, καθώς τον πρόλαβε ο θάνατος. Τότε, οι γείτονές του επισκέφτηκαν τη χήρα του και εκείνη τους αρνήθηκε την οποιαδήποτε βοήθεια. Ο άνδρας ξαναζωντάνεψε ως βρικόλακας και δεν ξεκουράστηκε μέχρι να βοηθήσει όλους τους γείτονές του.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονταν το νησί κατά την διάρκεια των αιώνων έχουν διαδώσει τις ιστορίες για τους μύθους των βρικολάκων που άκουσαν όντας στο νησί, και έτσι η Σαντορίνη άρχισε να γίνεται γνωστή και ως το«Νησί των βρικολάκων». Μύθος ή πραγματικότητα ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο όμορφα, ιδιαίτερα και ατμοσφαιρικά νησιά στον κόσμο.