Το τοπίο της λίμνης στη Βόρεια Ελλάδα που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής γαληνεύει το νου και ηρεμεί το βλέμμα. Ο λόγος για την τεχνητή λίμνη Κερκίνης στο νομό Σερρών, 98 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και 35 χλμ. από τις Σέρρες.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, εκτός από τη μαγική εικόνα της υδάτινης αγκαλιάς της, δεν είναι άλλα από την παραποτάμια βλάστηση, τα νούφαρα και την πληθώρα ψαριών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, λοιπόν, ότι πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδας.

Στα όσα επιβάλλεται να κάνει κανείς εδώ για να απολαύσει όλη τη μαγεία του τόπου και την φυσική ομορφιά της λίμνης στο μεγαλείο της, οπωσδήποτε μια βόλτα με «πλάβα» στα ήρεμα νερά της.

Το αξιοπερίεργο με τη λίμνη Κερκίνη είναι το γεγονός ότι από τους 2.000 συνολικά νεροβούβαλους που βρίσκονται στη χώρα, οι 1.600 περίπου εντοπίζονται γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Η σπάνια αυτή φυλή αγροτικών ζώων έχει μπει σε πρόγραμμα διατήρησης από τη δεκαετία του 1990 λόγω κινδύνου εξαφάνισής της.

Το πιο κοντινό χωριό στη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, ένα από τα πιο γραφικά του νομού. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, εντοπίζεται βορειοδυτικά της λίμνης και προσφέρει πανοραμική θέα σε αυτήν.

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο χωριό Άνω Πορόια για να παρατηρήσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων του, να κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις (από τις επιβεβλημένες επιλογές το κρέας νεροβούβαλου) και να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία κ.ά. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το διπλανό χωριό της Ροδόπολης και να ψωνίσετε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας.