Δίνοντας χρώμα αλλά και χαρακτήρα σε εγκαταλελειμμένα κτήρια και ερειπωμένες εγκαταστάσεις, η τέχνη του δρόμου κερδίζει ολοένα και περισσότερο το κοινό.

Τρόπος έκφρασης για πολλούς καλλιτέχνες, τα γκράφιτι, πλέον, αποτελούν όχι μόνο κοσμήματα αλλά και κάποιες φορές «αξιοθέατα» για τους λάτρεις, και όχι μόνο, της street art.

Ανακαλύψτε δέκα προορισμούς παγκοσμίως, όπου οι εντυπωσιακές δημιουργίες των αθεράπευτων γκραφιτάδων χαρίζουν ενδιαφέροντα και άκρως εντυπωσιακά φωτογραφικά κλικ.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως και για την έφεση στην street art, το Λονδίνο διαθέτει αρκετές περιοχές όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει ιδιαίτερα και ξεχωριστά γκράφιτι. Brick Lane, Camden, Brixton και Shoreditch είναι κάποιες από τις περιοχές όπου η τέχνη του γκράφιτι ανθίζει στη βρετανική πρωτεύουσα.

Από τους πιο δημοφιλείς, μάλιστα, καλλιτέχνες του δρόμου που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το Λονδίνο και τα γκράφιτι στα κτήριά του ο Μπάνσκι, με χαρακτηριστικά γκράφιτι που σχολιάζουν ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας συνδυασμένα με μαύρο χιούμορ.

Βερολίνο, Γερμανία

Οι τοίχοι της γερμανικής πρωτεύουσας μετατρέπονται σε έναν μεγάλο καμβά για την σύγχρονη τέχνη, δημιουργώντας, έτσι, ένα εντυπωσιακό σκηνικό για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την ομορφιά της τέχνης του δρόμου. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς μητροπόλεις του γκράφιτι παγκοσμίως, με ποικίλα σχέδια και στυλ.

Από τα σημεία αναφοράς της το Τείχος του Βερολίνου, που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε καλυφθεί από άκρη σε άκρη με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη

Το Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, ήταν, είναι και θα είναι η «Μέκκα» για τους καλλιτέχνες του δρόμου. Με έντονο βιομηχανικό χαρακτήρα, είναι γεμάτο με αποθήκες και εργοστάσια που «στολίζονται» με ενδιαφέροντα γκράφιτι και μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης και πολυτελείς κατοικίες.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Κτήρια παλιάς αρχιτεκτονικής στην πορτογαλική πρωτεύουσα, αναδεικνύονται σε ιδανικό καμβά για τους καλλιτέχνες της street art τέχνης. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι γκαλερί της ευρωπαϊκής πόλης που καλούν διεθνείς καλλιτέχνες, προκειμένου να κοσμήσουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και ερειπωμένα κτήρια με εντυπωσιακά γκράφιτι.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές με γκράφιτι η Amoreiras αλλά και οι δρόμοι του Bairro Alto, όπου έχει δημιουργηθεί ένα υπαίθριο μουσείο για την τέχνη του δρόμου.

Παρίσι, Γαλλία

Μερικά από τα καλύτερα γκράφιτι στο λαμπερό Παρίσι, συναντώνται στο 13ο και 19ο διαμέρισμα. Όσοι πάλι, θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στα μυστικά της street art στην Πόλη του Φωτός, μπορούν να επιλέξουν κάποια από τα αντίστοιχα tours που διοργανώνονται από διάφορες τουριστικές ομάδες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Βιέννη, Αυστρία

Πατρίδα, πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών του δρόμου, η Βιέννη είναι γεμάτη με φωτεινά και πολύχρωμα γκράφιτι που μαγνητίζουν το βλέμμα. Μια βόλτα στο δρόμο που οδηγεί στο περίφημο Museumquartier είναι αρκετή για να παρατηρήσει κάποιος ποικίλα γκράφιτι με ποικίλα στυλ, μοτίβα, πορτραίτα κ.α.

Μαϊάμι, Φλόριντα

Μια γειτονιά ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη του γκράφιτι, η Wynwood Arts District στο Μαϊάμι, είναι γεμάτη με γκαλερί τέχνης, μουσεία και αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε καμβά για τους λάτρεις της συγκεκριμένης τέχνης. Μάλιστα, κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα διοργανώνονται events με ζωντανή μουσική, πάγκους τροφίμων και πλανόδιους καλλιτέχνες.

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Μία βόλτα στην Art District στο Λός Άντζελες, ποτέ δεν είναι αρκετή για τους λάτρεις του γκράφιτι.

Η βιομηχανική περιοχή με τις παλιές αποθήκες και εργοστάσια στην καρδιά της καλιφορνέζικης πόλης, φιλοξενεί από τη δεκαετία του ΄70 πολλά στούντιο καλλιτεχνών, ενώ οι εντυπωσιακές τοιχογραφείς και η street art γενικότερα, σε συνδυασμό με την δημιουργία μοντέρνων εστιατορίων και καφέ έχουν καταστήσει την περιοχή σε «it» προορισμό, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Κοπεγχάγη, Δανία

Η αυτόνομη γειτονιά της Cristiania που δημιουργήθηκε από χίπις και καλλιτέχνες κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70, αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη του δρόμου στην πρωτεύουσα της Δανίας. Πρόκειται για έναν καλά κρυμμένο «θησαυρό» από γκράφιτι, όπου οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί με τις φωτογραφίες, καθώς αυτές απαγορεύονται!

Μελβούρνη, Αυστραλία

Ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος με εναλλασσόμενα γκράφιτι, τοιχογραφίες, στένσιλ και αφίσες εκτείνεται από την Russell Street στην οδό Swanston, στη Μελβούρνη, με ενδιάμεσα «διαλείμματα» από καφετέριες, εστιατόρια, μπουτίκ και μπαρ. Επιπλέον γκράφιτι και τοιχογραφίες στην αυστραλιανή πόλη βρίσκονται σκόρπια στις βόρειες γειτονιές της.