Ένα μήνα έμεινε στην Κούβα η φωτογράφος Gina Nero, εξερευνώντας τη χώρα πριν ο τουρισμός την αλλάξει για πάντα και αποτυπώνοντας στο φακό της μια πλευρά που λίγοι έχουν την ευκαιρία να δουν, ακόμα: στιγμές από την καθημερινή ζωή των πολιτών της.

Στις φωτογραφίες της πρωταγωνιστούν ντόπιοι που γνώρισε στο ταξίδι της και με τους οποίους έγιναν φίλοι αλλά και τα χρωματικό παιχνίδια στους δρόμους.

Η Nero ζει στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ενώ κατάγεται από την Αυστραλία. Η 26χρονη φωτογράφος ταξίδεψε στην Κούβα πέρσι αλλά πρόσφατα δημοσίευσε τη φωτογραφική συλλογή της από το διάστημα της παραμονής της εκεί.

Οι φωτογραφίες της αποτελούν μέρος του πρότζεκτ «Radio Bemba». «Έμεινα στην Κούβα περίπου ένα μήνα, περιπλανιόμουν μόνη μου τελειοποιώντας τις δεξιότητές μου στο ντόμινο, κάνοντας φίλους, εξερευνώντας πόλεις, κάνοντας ιππασία με Κουβανούς μέσα σε χωράφια με ζαχαροκάλαμα. Η ύπαιθρος ήταν φανταστική αλλά ένιωσα να συντονίζομαι καλύτερα με το ρυθμό και την ενέργεια της Αβάνας. Έκανα φίλους που μου έδειξαν την πραγματικότητα του κουβανικού τρόπου ζωής μακριά από το ρούμι, τα πούρα και τα πολύβουα τουριστικά μέρη. Μου έδειξαν την καρδιά και την ψυχή μιας χώρας τεχνολογικά απομονωμένης», περιγράφει η ίδια στη Daily Mail.

«Ποτέ δεν σχεδιάζω τι θα φωτογραφίσω», συνεχίζει, «νιώθω πως πάντα θα έπρεπε να έχω σχέδιο αλλά ποτέ δεν γίνεται αυτό. Οι καλύτερες φωτογραφίες μου βγαίνουν αυθόρμητα, όταν για παράδειγμα περπατώ για ώρες και στρίβω σε λάθος δρόμο ή αποδέχομαι την πρόσκληση στο σπίτι αγνώστων».

Στόχος της Nero είναι να ολοκληρώσει το πρότζεκτ της έως το τέλος του χρόνου. «Δεν προσπαθώ να αναδείξω το θέμα του εμπάργκο», λέει η ίδια, «δεν επιχειρώ να καταγράψω τις αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα. Θα πάρει πολύ καιρό μέχρι η Κούβα να υιοθετήσει πλήρως δυτικοποιημένη κουλτούρα. Εγώ απλώς καταγράφω μια χώρα με πλούσιο πολιτισμό και υπέροχους ανθρώπους με τρόπο που δεν έχει γίνει στο παρελθόν. Θέλω να αναδείξω τις υπέροχες προσωπικότητες και να βάλω τα ‘μοντέλα’ μου σε θέση ισχύος. Δεν θέλω να επικεντρωθώ στις δυσκολίες ούτε να αντιμετωπίσω οτιδήποτε με υπεροψία, αυτή είναι η πρόκληση που θέτω στον εαυτό μου σε κάθε νέο μέρος που ταξιδεύω», καταλήγει.

cuba13 cuba12 cuba11 cuba10 cuba9 cuba8 cuba7 cuba6 cuba5 cuba4 cuba3 cuba2 cuba1