Η αλήθεια είναι πως την Πάρο την έχουμε στο μυαλό μας κυρίως για τις παραλίες της και τη διασκέδαση που προσφέρει. Ωστόσο, το δημοφιλές Κυκλαδονήσι διαθέτει, λιγοστά μεν, αλλά γραφικά χωριουδάκια στην ενδοχώρα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει γιατί σίγουρα θα εντυπωσιαστεί.
Ένα από αυτά τα χωριά είναι και η Μάρπησσα που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Το γραφικό χωριό συναντάται σε απόσταση 19 χλμ. από την Παροικιά και αποτελεί έναν προορισμό χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αισθητικής. Χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Πρόδρομος και Μάρμαρα και οφείλει την ονομασία της στην κόρη του βασιλιά Εύηνου.
Ανάμεσα στα πάλλευκα, κουκλίστικα σοκάκια με τα κυκλαδίτικα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα ολάνθιστα λουλούδια, ξεπροβάλλουν πολλά γραφικά εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο βυζαντινού ρυθμού ναός της Μεταμόρφωσης, ενώ στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και ο χώρος που εκθέτει τα γλυπτά του ο Νίκος Περαντινός. Εντύπωση προκαλούν, επίσης, και οι τέσσερις χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι στη μικρή πλατεία του χωριού.
Για τους φυσιολάτρες από τη Μάρπησσα ξεκινούν περιπατητικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι το λόφο του Κέφαλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του -η θέα από εδώ είναι εκπληκτική, με όλο το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια σας- ή βορειοδυτικά προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στην περιοχή της Μάρπησσας ανήκουν και οι παραλίες Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Χρυστή Ακτή και Δρυός.
Δείτε τις φωτογραφίες





