Ο Λούσιος ποταμός είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και οι εκβολές του εντοπίζονται στην περιοχή της Καρύταινας. Αν και πρόκειται για έναν σχετικά μικρό ποταμό, το τοπίο της περιβάλλουσας φύσης αποπνέει εξαιρετική ομορφιά και γαλήνη.

Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι και η παράδοση λέει πως στον ποταμό αυτό «έλουσαν» οι νύμφες τον Δία, όταν γεννήθηκε, εξ ου και το όνομά του.

Φθινοπωρινό το σκηνικό στο Λούσιο ποταμό

Στο μεγαλύτερο μέρος του Λούσιου ποταμού οι όχθες του «στεφανώνονται» από κοφτερούς βράχους, που δεν επιτρέπουν το πέρασμα ανάμεσά τους. Έτσι όμως δημιουργήθηκε το φαράγγι του, που προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου». Το εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους δεκαπέντε χιλιομέτρων ξεκινά μετά τη Δημητσάνα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στις δύο πλευρές του βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου.

Το φαράγγι του λούσιου

Περπατώντας μέχρι τις ιστορικές Μονές

Ο Λούσιος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για extreme sports, και άλλες δραστηριότητες. Εκεί, θα συναντήσετε και μονοπάτια για βόλτες μέσα στη φύση που θα σας ενθουσιάσουν.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μονοπάτια της περιοχής είναι αυτό που οδηγεί από τη Μονή Προδρόμου προς την παλιά και Νέα Μονή Φιλοσόφου. Η διαδρομή μέχρι την ιστορική Μονή Προδρόμου είναι περίπου 15 λεπτά.. Η Μονή βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου και πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Λούσιος, Μονή Προδρόμου

Το μονοπάτι συνεχίζει προς τη δεύτερη ιστορική, τη Μονή Φιλοσόφου που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Λούσιου ποταμού. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι απίστευτα συναρπαστική, καθώς μεταξύ άλλων διασχίζετε τον ποταμό μέσω γέφυρας. Συνολικά, διαρκεί περίπου δύο ώρες περπάτημα.

Ο Λούσιος ποταμός στην Αρκαδία

Ράφτιγνκ στον Λούσιο ποταμό

Ο ποταμός είναι ιδανικός και για ράφτινγκ. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες καταβάσεις ποταμού. Η κατάβαση ξεκινάει από το γεφύρι κοντά στο χωριό Ατσίχολος και τερματίζει στο ιστορικό πέτρινο Γεφύρι του Κούκου, αφού ο Λούσιος έχει συναντήσει τον Αλφειό. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 4 ώρες και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ανάλογα με την εποχή και τη βροχόπτωση.

Ράφτινγκ στο Λούσιο

Η διαδρομή είναι συναρπαστική και ειδικά τους χειμερινούς μήνες που η στάθμη των νερών ανεβαίνει λόγω των βροχοπτώσεων.