Το Βιετνάμ είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα κράτη της Ασίας και αν θέλει να αφήσει κάτι πίσω στο παρελθόν, δεν είναι μόνο ο αιματηρός εμφύλιος, αλλά και η ιστορία της «συνοικίας 4», που βρίσκεται στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας την Χο Τσι Μιν.

Η πυκνοκατοικημένη περιοχή των 200.000 κατοίκων με τα αμέτρητα σοκακάκια μέχρι πρόσφατα ήταν ορμητήριο της μαφίας και εκεί δραστηριοποιούνταν ο περιβόητος Βιετναμέζος μαφιόζος Truong Van Cam που εκτελέστηκε στο απόσπασμα. Μάλιστα, η βία ήταν τόσο διαδεδομένη, ώστε η κυβέρνηση δεν κρατούσε επίτιδες επίσημα αρχεία και η ιστορία της συνοικίας διαδίδεται μόνο από στόμα σε στόμα από τους ντόπιους.

Ωστόσο, τώρα επιχειρεί να αφήσει πίσω τις άσχημες αναμνήσεις και ο αρθρογράφος του Insider, Joshua Zukas, πήγε εκεί και τονίζει πως αποτελεί έναν κρυφό τουριστικό προορισμό που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

Οι «θησαυροί» της πρώην πρωτεύουσας

Η Σαϊγκόν ήταν η πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μετονομάστηκε σε Χο Τσι Μινχ και πλέον τα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτηρίζουν ως την μελλοντική μεγαλούπολη. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους και χωρίζεται σε 24 συνοικίες, με τις μισές να έχουν ονόματα και τις υπόλοιπες να είναι αριθμημένες. Οι πιο γνωστές είναι οι συνοικίες 1,3 και 5, ενώ η «συνοικία 4» ήταν απαγορευμένη ζώνη μέχρι πριν κάποια χρόνια και οι ντόπιοι απέφευγαν το όνομα της.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον ανοίγει στο κοινό. Τα περισσότερα σπίτια είναι καινούργια και κατασκευασμένα πρόσφατα, ωστόσο διαθέτει αρκετά κεντρικά κτίρια που αναδεικνύουν την πολιτιστιστική κληρονομιά και την αρχιτεκτονική από την γαλλική αποικιοκρατία.

Απαρτίζεται από αναρίθμητα σοκάκια, καταπράσινες πλατείες και πολλούς δημόσιους χώρους, που σφύζουν από ζωή όλη την ώρα.

Επίσης, στα περίχωρα της «συνοικίας 4» βρίσκεται η εκκλησία Xom Chieu που ανεγέρθηκε το 1856 και προσφέρει μια χαρακτηριστική αίσθηση της αποικιακής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι περιτρυγιρισμένη από καταπράσινες αυλές.

Τα μέρη που αξίζεις να επισκεφθείς

Οι λάτρεις της ασιατικής κουζίνας θα ξετρελαθούν αν επισκεφθούν την «συνοικία 4», γιατί σύμφωνα με τον Joshua Zukas είναι γεμάτη με τοπικό street food, ειδικά με θαλασσινά και έντομα. Ειδικά, στην αγορά «Cho 200» -γνωστή και ως «200»- εντοπίζονται τα περισσότερα.

Βεβαίως, όσοι θέλουν πιο ήπιες γεύσεις και πιο δυτικά πιάτα μπορούν να επισκεφθούν το εστιατόριο «Oc Ba Co Loc Coc» που βρίσκεται στην οδό «222 Khanh Hoi Street» και έχει βραβευτεί με Michelin.

Για καφέ, ο αρθρογράφος προτείνει το κατάστημα της αλυσίδας Highlands Coffee, που είναι το αντίστοιχο Starbucks στο Βιετνάμ και με βάση το VNExpress, θεωρείται αρκετά ανώτερο. Εντοπίζεται στην οδό «Ben Van Don 182» και είναι μέσα σε ένα κλασικό κτίριο, ενώ υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία.

Έπειτα, όσοι είναι φίλοι της τέχνης ή θέλουν να ξεφύγουν από την ρουτίνα του αστικού τοπίου, μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση της San Art, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και διοργανώνει εκθέσεις, αλλά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

«Πριν από 20 χρόνια, πολλοί ντόπιοι θα έλεγαν ότι η “συνοικία 4” ήταν απαγορευμένη περιοχή. Πλέον, όμως τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο στο Βιετνάμ… οπότε ίσως η συνοικία να έχει εφεύρει εκ νέου τον εαυτό της. Την συστήνω ανεπιφύλακτα για τον επόμενο τουριστικό προορισμό σας», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Joshua Zukas.