Ειδικοί από το χώρο της τεχνολογίας προειδοποιούν για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τονίζουν πως πρέπει να μπουν φραγμοί στη συνεχή ανάπτυξη της, αλλιώς μπορεί να φτάσει στο σημείο να αφανίσει την ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα, δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και μεταξύ άλλων τη συνυπογράφουν οι Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ο Dario Amodei της Anthropic.

Μάλιστα, περιλαμβάνονται τα ονόματα των καθηγητών Hinton, Bengio και Yann LeCunn, οι οποίοι περιγράφονται συχνά ως οι «νονοί της τεχνητής νοημοσύνης» για το πρωτοποριακό έργο τους σε αυτό τον τομέα, αναφέρει το BBC.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Επίσης, συγκρίνουν τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης με εκείνο των πυρηνικών, σε σημείο να προτείνουν να δημιουργηθεί κάτι σαν τον ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας), ώστε να υπάρξει κάποιος έλεγχος.

Ωστόσο, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με την άποψη των συναδέλφων τους. Αντιθέτως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω σενάρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως αποπροσανατολίζουν από τη συζήτηση που πρέπει να γίνει.