Τα emoji αποτελούν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, αφού τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, όμως σύμφωνα με έρευνες ένα μεγάλο μέρος των χρηστών, τα χρησιμοποιεί λάθος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Όπως αναφέρει η thesun.co.uk, περίπου το 1/4 των χρηστών κάνει λάθος επιλογές στις εκφράσεις που βάζει στα γραπτά μηνύματα του, φαινόμενο που παρατηρείται ειδικά στις νέες γενιές, παρά το γεγονός ότι είναι πιο εξοικιωμένες με τις νέες τεχνολογίες.

Ακολουθούν λοιπόν, τα 4+1 emoji που σχεδόν χρησιμοποιούνται πάντα λάθος:

Ανάποδη φατσούλα

Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το TextAnywhere σε δείγμα 1.000 ατόμων, έδειξε ότι το ανάποδο χαμογελαστό πρόσωπο είναι ένα από τα πέντε κορυφαία παρεξηγημένα emoji.

Χαρακτηριστικά, αρκετοί θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει σαρκασμό, ειρωνεία, χιούμορ ή αδεξιότητα και απογοήτευση, όπου αντιπροσωπεύει το «ωχ καλά».

Παρόλα αυτά, ένα μεγαλύτερο δείγμα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκφραση αντιπροσωπεύει στιγμές ευτυχίας, οπότε το εκλαμβάνουν ως κάτι θετικό.

Η γυναίκα με λυγισμένο το χέρι

Η γυναίκα που έχει λυγισμένο το χέρι, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει ένα άτομο από το γραφείο πληροφοριών, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Όμως, η πλειοψηφία των χρηστών, το χρησιμοποιεί ως «ό,τι κι αν είναι» ή «είδες;».

Φατσούλα με ατμό από τη μύτη

Το πρόσωπο με ατμό από μύτη είναι επίσης ένα παρεξηγημένο emoji, αφού δεν συμβολίζει μόνο την οργή και τον θύμο, όπως πιστεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Έτσι, έχει κι άλλη ερμηνεία πέρα από την εκδήλωση αρνητικού συναισθήματος, όπως ότι υποδηλώνει το φτέρνισμα.

Πρόσωπο με γκριμάτσα

Το πρόσωπο που παίρνει μια γκριμάτσα και δείχνει τα δόντια του, συνήθως υποδηλώνει νευρικότητα, αδεξιότητα ή αμηχανία, αλλά μπορεί να δείξει και θυμό.

Χαμογελαστή φατσούλα

Η χαμογελαστή φατσούλα θεωρείται το emoji που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα, όμως σύμφωνα με ειδικούς των social media, συχνά παρερμηνεύεται.

Συγκεκριμένα, η Gen Z και Millennials μπορούν να το εκλάβουν ως έκφραση επιθετικότητας -έστω και παθητικής- σε αντίθεση με ένα άτομο μεγαλύτερο σε ηλικία, όπου μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να εκδηλώσει την χαρά του.

«Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τον ρόλο που παίζουν τα emoji στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις και τη διασκέδαση που μπορούν να προσθέσουν… Έχουν γίνει ένας δημοφιλής τρόπος έκφρασης μη λεκτικών ενδείξεων όπως ο τόνος της φωνής και η διάθεση. Αλλά τώρα που τόσες πολλές από τις προσωπικές μας συνομιλίες έχουν αντικατασταθεί από μηνύματα, τα emoji έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος όταν πρόκειται να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε. Συχνά, μπορούν να αντικαταστήσουν λέξεις, επομένως είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία τους και να διασφαλίσουμε ότι τα μηνύματά μας παραδίδονται σωστά», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Emjay Lofts, επικεφαλής του μάρκετινγκ στο TextAnywhere.