Οι selfies λατρεύονται από τους χρήστες των smartphones. Πολλές φορές έχουν αποδειχθεί και θανατηφόρες καθώς πολλά είναι τα δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί στο βωμό της «τέλειας selfie». Ωστόσο ένας γιατρός εξήγησε πώς η λήψη μιας selfie με το φλας αναμμένο μπορεί να «σώσει μια ζωή».

Ο Δρ Karan Rajan είναι γενικός χειρουργός του NHS που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του στο TikTok και στο Instagram για να μοιράζεται περίεργα ιατρικά γεγονότα και να καταρρίπτει μύθους που αναπαράγονται καθημερινά στο ίντερνετ. Τα βίντεό του είναι τραβηγμένα με χιούμορ αλλά καταπιάνονται με άκρως σοβαρά ζητήματα. Γεγονός που τον έχει κάνει viral.

Σε ένα κλιπ που δημοσίευσε στον λογαριασμό του @dr.karanr, απαντά σε ένα βίντεο που δείχνει μια φωτογραφία ενός μωρού που έχει μια λευκή αντανάκλαση σε μια από τις κόρες των ματιών του.

Τα χρώματα που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι

Ένας άλλος TikToker λέει ότι η φωτογραφία του έσωσε τη ζωή επειδή η μαμά του παρατήρησε ότι η μία κόρη του ματιού του ήταν κόκκινη και η άλλη λευκή κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης γενεθλίων.

Ο γιατρός του TikTok επιβεβαιώνει ότι είναι αλήθεια και λέει: «Το κόκκινο αντανακλαστικό μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου. Ένα φλας κάμερας κάνει τα μάτια να φαίνονται κόκκινα επειδή φωτίζει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Αν παρατηρήσετε ότι ένα μάτι δεν έχει κόκκινο αντανακλαστικό ή ότι το ένα μάτι έχει μη φυσιολογικό χρώμα όπως κίτρινο, λευκό ή μαύρο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό».

Ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχει πιθανότητα να μην είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά υπάρχει πάντα πιθανότητα να είναι κάτι σοβαρό όπως ο καρκίνος του ματιού ή βλάστωμα του αμφιβληστροειδούς».

Πρόσθεσε στα σχόλια: «Δεν σημαίνει πάντα ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά θα πρέπει να είναι μια προτροπή να επισκεφτείτε έναν γιατρό ούτως ή άλλως».

Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 234.000 φορές και πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις δικές τους απίστευτες ιστορίες επιβίωσης.

Ένας σχολίασε: “Έσωσε τη ζωή της ξαδέρφης μου. Είχε καρκίνο, αλλά τώρα είναι υγιής και μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.”

Ένας δεύτερος χρήστης δημοσίευσε: «Ο γιος μου είχε αυτό! Ευτυχώς δεν ήταν καρκίνος, αλλά ο αμφιβληστροειδής του αποκολλήθηκε εντελώς».