Με πρόστιμο ύψους 225 εκατ. ευρώ τιμωρήθηκε το WhatsApp από την ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων για παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων και το δεύτερο υψηλότερο βάσει των κανόνων του GDPR της ΕΕ.

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Whatsapp, έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία και η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή είναι η επικεφαλής αρχή για τον τεχνολογικό γίγαντα στην Ευρώπη. Το Whatsapp δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση και τη σοβαρότητα του προστίμου και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Το πρόστιμο σχετίζεται με μια έρευνα που ξεκίνησε το 2018, σχετικά με το αν το WhatsApp είχε διαφανείς διαδικασίες για το πώς διαχειρίζεται τις πληροφορίες.

Τα προβλήματα που είχαν προκύψει ήταν άκρως τεχνικά, μεταξύ των οποίων το κατά πόσο το WhatsApp παρείχε αρκετές πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων τους και κατά πόσο οι πολιτικές απορρήτου της ήταν αρκετά σαφείς. Οι εν λόγω πολιτικές έχουν έκτοτε επικαιροποιηθεί αρκετές φορές.

«Η εφαρμογή WhatsApp έχει δεσμευτεί να παρέχει ένας ασφαλές και ιδιωτικό περιβάλλον» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι διαφανείς και κατανοητές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Διαφωνούμε με τη σημερινή απόφαση σχετικά με τη διαφάνεια που παρείχαμε στους ανθρώπους το 2018 και οι κυρώσεις είναι εντελώς δυσανάλογες» προσέθεσε.