Εντυπωσιακό είναι το νέο βίντεο από την κάθοδο του Perseverance στον Άρη που δημοσίευσε η NASA, με τον θεατή να νομίζει πως συμμετέχει στην αποστολή.

Σύμφωνα με τη dailymail.co.uk, το βίντεο 0:25 δευτερολέπτων δημοσιεύθηκε στο Twitter δείχνει μέσα από τις κάμερες του Perseverance έναν κρατήρα του Άρη. Η κάθοδος φαίνεται να είναι βίαιη ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρομπότ προσπαθούσε να βρει ένα ασφαλές μέρος για να προσγειωθεί ενώ είναι συνδεδεμένο με ένα ηχητικό αλεξίπτωτο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Perseverance χρησιμοποίησε το σύστημα εδάφους-σχετικής πλοήγησης κατά την κάθοδο του στον Άρη, για να βρει έναν διάδρομο προσγείωσης μέσω μιας σειράς εικόνων. Αυτές τις εικόνες συνέδεσε η NASA και δημιούργησε το βίντεο.

Το σύστημα πλοήγησης που σχετίζεται με το έδαφος επιτρέπει επίσης στο Rover «να προσδιορίσει τη θέση του σε σχέση με το έδαφος με ακρίβεια περίπου 130 ποδιών ή καλύτερη από αυτή».

Προτού καταφέρει να προσεδαφιστεί, πέρασαν «επτά λεπτά τρόμου», όπως τα αποκάλεσε η NASA, εωσότου βεβαιώθηκε ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του πλανήτη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.

Όπως ανέφερε η NASA στο twitter, ήδη το Perseverance έχει διανύσει 70 μέτρα, αναζητώντας το σημείο ενδιαφέροντος όπου θα πετάξει το ρομποτικό ελικόπτερο που βρίσκεται προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ.