H New York Times παρουσιάζει το προφίλ του Francisco Tolmasky ενός 20 χρόνου τότε που η Apple το 2006 τον προσέλαβε αμέσως μετά το κολέγιο του για να δουλέψει πάνω στο μυστικό τότε project του Mobile Safari λίγο πριν το λανσάρισμα του πρώτου iPhone.

Ο νεαρός τότε δεν θα μπορούσε να έχει πιο δύσκολη πρώτη δουλειά δουλεύοντας τόσο με τον ίδιο τον Steve Jobs όσο και σε μια υπηρεσία φωτιά για την Apple.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σήμερα:

«O κύριος Jobs είχε πάρει ένα μήνα άδεια οπότε έπρεπε να τον περιμένω πριν δώσει τις ευλογίες του για την πρόσληψη μου. Ήταν απίστευτα μυστικοπαθής για το project και σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο το μικρό της ηλικίας μου τότε. Θυμάμαι πως ήταν εκνευρισμένος. Η όλη υλοποίηση στον διαθέσιμο χρόνο έμοιαζε αδύνατη.»

«Το πληκτρολόγιο που βρέθηκε στο iPhone ήταν το αποτέλεσμα ενός hackathon το οποίο διοργάνωσε ο ίδιο ο κύριος Jobs. Ο chief executive ήταν πολύ δυσαρεστημένος με τα πρωτότυπα πληκτρολόγια του iPhone και έτσι η εντολή δόθηκε όλη η ομάδα να δουλέψει αποκλειστικά για μια εβδομάδα πάνω σε αυτό. Ένας μηχανικός από την ομάδα μου παρουσίασε την καλύτερη δουλειά και κέρδισε και έτσι έπειτα του ανατέθηκε να δουλέψει αποκλειστικά και μόνο πάνω στο πληκτρολόγιο του iPhone.»

«Για την εμφάνιση των πρώτων Χαρτών στο iPhone είχαμε απλά κάτι που δούλευε και μέσα σε 2 εβδομάδες είχαμε κάτι που ήταν έτοιμο να παρουσιάσουμε μπροστά στο κοινό του Macworld. Αυτή ήταν η τεράστια επιρροή που είχε ο Steve στον καθένα μας. Αυτό ήταν σημαντικό, αυτό πρέπει να γίνει, πραγματοποίησε το»

Ο Steve όμως είχε και την αστεία πλευρά του:

«O κύριος Jobs είχε την φήμη για τις πλάκες που έκανε στις ομάδες του. Ένα άτομο από την σχεδιαστική ομάδα του iPhone ονομαζόταν και αυτός Steve. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε κάποιες φορές αρκετά ευτράπελα όταν και ο Steve Jobs ήταν παρών στις συναντήσεις μας. Έτσι μια μέρα ο Jobs δεν άντεξε άλλο και του είπε: Μάντεψε τι; Από σήμερα θα σε φωνάζουμε Margaret!. Εκ τότε ο σχεδιαστής Steve για όλες τις συναντήσεις αποκαλούνταν Margaret!».

O Tolmasky αποχώρησε από την Apple μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPhone για να δημιουργήσει την δική του start up την οποία αργότερα την εξαγόρασε η Motorola για 20 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον έχει εστιάσει στα παιχνίδια και στους έξυπνους αισθητήρες για mobile συσκευές όπου και αφιερώνει τον μεγαλύτερο χρόνο της δουλειάς του.

Πηγή: appleworldhellas.com