Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery θα εκτοξευθεί για τελευταία φορά την 1η Νοεμβρίου με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι της αποστολής.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τη σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι για να καθορίσουν εάν το λεωφορείο και οι επιβάτες τους είναι έτοιμοι για την εκτόξευση, που έχει προγραμματισθεί για τις 16.40 (23.40, ώρα Ελλάδος) από τη Φλόριδα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Nasa.

Θα είναι η τέταρτη και τελευταία για φέτος αποστολή διαστημικού λεωφορείου και η τελευταία για το «Discovery», με πλήρωμα έξι αστροναύτες

Η επόμενη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου για τον Διεθνή Σταθμό έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου 2011.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της Nasa για το 2011, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφήνει περιθώριο και για μία ακόμη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Το πλήρωμα του λεωφορείου, μεταξύ τους και μία γυναίκα, θα μεταφέρει στο Σταθμό την πολυλειτουργική κάψουλα «Λεονάρντο», η οποία έχει σχεδιασθεί για να εγκατασταθεί μόνιμα στο Σταθμό, ώστε να του προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης και θα χρησιμοποιηθεί για πειράματα στη φυσική των υγρών, την επιστήμη των υλικών, τη βιολογία και τη βιοτεχνολογία.

Επίσης θα μεταφέρει το «Robonaut 2», το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που θα ταξιδεύσει στο διάστημα και στο εφεξής θα αποτελεί μόνιμο κάτοικο του σταθμού.