Είναι πλέον γνωστό ότι είναι καλύτερο να στέκεσαι παρά να κάθεσαι, με κάθε ώρα που στρογγυλοκαθόμαστε στην καρέκλα να συμπαρασύρει αναπόφευκτα κινδύνους ανείπωτους για την υγεία μας.

Καλύτερα στο όρθιο λοιπόν, με τους πάγκους εργασίας να εγγυώνται μεν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να παραείναι άβολοι ωστόσο στις τόσες ώρες εργασίας, καθώς το να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις χειροκίνητα δεν είναι παίξε-γέλασε.

Αν όμως ένα γραφείο έκανε όλη τη βαριά δουλειά για σένα; Αν ήξερε δηλαδή ποιες ώρες τις ημέρες αρέσκεσαι να στέκεσαι, για πόσο χρονικό διάστημα προτιμάς να πατάς στα πόδια σου, ρυθμίζοντας αναλόγως (αυτόματα, φυσικά!) το ύψος του απαλλάσσοντάς σε από βαρετές πρωινές δουλειές; Δεν θα ήταν κίνητρο ώστε να μην κάθεσαι όλη την ώρα στην καρέκλα, ρισκάροντας την υγεία σου;

Αυτή είναι ακριβώς η συλλογιστική της ομάδας που δημιούργησε το ολοκαίνουριο Stir Kinetic Desk! «Είναι ακριβώς όπως και τόσα άλλα πράγματα που είναι καλά για μένα», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Stir, JP Labrosse, «δεν μπορώ να βρω πάντα τον χρόνο να τα χρησιμοποιήσω, ακόμα κι αν είναι απλά».

Κι αυτό επιζητεί να κάνει το Stir Desk, να απλοποιήσει δηλαδή μια ήδη απλή διαδικασία αυτοματοποιώντας τη. Σαν κάθε άλλο μηχανικό πάγκο εργασίας, συνδέεται στην πηγή ρεύματος για να απαλλάξει τον κάτοχο να μετακινήσει χειροκίνητα οποιοδήποτε τμήμα του για να ρυθμίσει το ύψος. Η δαιμόνια ομάδα ωστόσο πίσω από το μαγικό γραφείο το έκανε ακόμα πιο έξυπνο από τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού: όμοια με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό συσκευών που εκπαιδεύονται στη συμπεριφορά του χρήστη, το γραφείο παρακολουθεί τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σου, εξατομικεύοντας την εμπειρία εργασίας με βάση τα δεδομένα που συλλέγει!

Όταν διαισθανθεί την παρουσία σου (με αισθητήρα θερμότητας), ξεκινά να καταγράφει την καθιστική συμπεριφορά σου – κάθε πότε σηκώνεσαι, πόσο χρόνο παραμένεις όρθιος κ.λπ. Με τον χρόνο λοιπόν μαθαίνει τις συνήθειές σου και ρυθμίζει αναλόγως το ύψος του, κάνοντας ακόμα και τη σκέψη για το αν θα σηκωθείς ή θα παραμείνεις καθιστός περιττή!

Με βάση λοιπόν αυτά που έχει μάθει για σένα, προβαίνει στην εξωφρενικότερη ίσως λειτουργία του, την «ψιθυριστή ανάσα»: μια ανεπαίσθητη ώθηση δηλαδή, ανάλογη με τον ρυθμό της ανθρώπινης αναπνοής, σαν να σε χτυπά απαλά στην πλάτη δηλαδή για να σε ενημερώσει ότι ήρθε η ώρα να σηκωθείς. Κι αν δεν θέλεις, κανένα πρόβλημα, καθώς ο αλγόριθμος παίρνει αυτομάτως το μήνυμα και σταματά τις παραινέσεις. Απίστευτο πράγματι!

Το «έξυπνο» γραφείο δεν έρχεται βέβαια φτηνό: η τιμή του υπολογίζεται στα 2.880 ευρώ (3.890 δολάρια), αφού όπως και κάθε άλλη τεχνολογική καινοτομία, το κοινό που στοχεύει δεν είναι ακριβώς ο μέσος οικονομικά άνθρωπος.

Πώς να μην το θαυμάσεις όμως κανείς;