Ο James είναι ένας πολύ ξεχωριστός μπάρμαν. Ευδιάθετος, μπορεί να σερβίρει το ποτό που θα του ζητήσουν οι πελάτες, δεν ανέχεται όσους προσπαθούν να κλέψουν στη σειρά και μπορεί να καταλάβει από τη «γλώσσα του σώματος» εάν ένας πελάτης θέλει να παραγγείλει. Μόνο που ο James είναι ένα ρομπότ, με κεφάλι μια συσκευή tablet!

Πίσω από τη δημιουργία του James βρίσκεται ένα project που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ξεκίνησε το 2011. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που οι πελάτες θα μπορούσαν να αποδεχτούν. Και αυτό γιατί τα ανθρωποειδή που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, λειτουργούν με ένα τρόπο που ταιριάζει στις μηχανές: επιθυμούν την προβλεψιμότητα και λειτουργούν με οπτικούς κώδικες. Ωστόσο, μέσα σε ένα μπαρ οι περισσότερες διαδικασίες δεν γίνονται με τον τρόπο αυτό. Μία δεξιότητα μάλιστα των αληθινών μπάρμαν είναι να μπορούν να εντοπίσουν ποιοι πελάτες από όσους βρίσκονται στην μπάρα, θέλουν να παραγγείλουν.

«Προς το παρόν, εργαζόμαστε στην ικανότητα των ρομπότ να αναγνωρίζουν πότε ένας πελάτης θέλει να προκαλέσει την προσοχή τους», εξηγεί ο De Ruiter από το Bielefeld University και ένας από τους συμμετέχοντες στο project. «Επομένως, μελετάμε τη διαδικασία της παραγγελίας ενός ποτού στην πραγματική ζωή. Προκειμένου να ανταποκρίνεται σωστά στους πελάτες, το ρομπότ πρέπει να είναι ικανό να αναγνωρίζει την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά».

Έτσι, όπως φαίνεται είναι πιο σημαντικό για το ρομπότ να αντιλαμβάνεται τη «γλώσσα του σώματος» παρά την ομιλία. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά πελατών σε μπαρ που ήθελαν να παραγγείλουν και έτσι διαπίστωσαν ότι αυτό που οι περισσότεροι έκαναν ήταν να κοιτάνε τον μπάρμαν.

Η ομάδα ανάπτυξης του ρομπότ, στην οποία συμμετέχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, αρχικά εξασφάλισε ότι ο James θα αντιλαμβάνεται τις στάσεις και τις κινήσεις. Έπειτα προγραμματίστηκε ώστε να μην κάνει λάθη, ρωτώντας για παράδειγμα κάποιον αν θέλει να παραγγείλει, τη στιγμή που κάποιος άλλος πελάτης περιμένει να πιει το ποτό του.

Το πρόγραμμα James θα συνεχίζεται μέχρι τον Ιανουάριο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο επίδειξης του ρομπότ…