Η πλέον παταγώδης αποτυχία στα χρονικά του crowdfunding ακούει στο όνομα Coolest Cooler, ένα καινοτόμο τεχνολογικά ψυγειάκι που δεν ήταν ποτέ γραφτό του να βγει στην αγορά.

Η εταιρία που κρυβόταν πίσω από την κορυφαία αποτυχία της πλατφόρμας χρηματοδότησης Kickstarter ανακοίνωσε προσφάτως πως βάζει λουκέτο.

Το είπε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής Ryan Grepper σε όλους όσοι έδωσαν τον οβολό τους, κατηγορώντας μάλιστα τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, που ανέβασε τους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα κατά 25% και επηρέασε «όλη τη γραμμή προϊόντων της Coolest».

Κι ενώ οι δασμοί ανέβηκαν στα σίγουρα, τα 13 εκατ. δολάρια που μάζεψε το 2014 για αυτό το τεχνολογικά προωθημένο ψυγειάκι ήταν σίγουρα αρκετά για να καλύψουν τη διαφορά! Ήταν μάλιστα το δεύτερο ποτέ προϊόν με τέτοια χρηματοδότηση από τον κόσμο.

Αλλά και η ίδια η εταιρία δεν έκανε και λίγα λάθη, πουλώντας το ας πούμε στην Amazon πριν καν το αποστείλει στους χρηματοδότες της. Πάνω από 62.000 άνθρωποι το πλήρωσαν προτού κυκλοφορήσει και λιγότεροι από τα 2/3 το πήραν στα χέρια τους.

Η Coolest έκανε διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Όρεγκον το 2017 ώστε να λάβουν αποζημίωση 20 δολαρίων όσοι δεν παρέλαβαν το ψυγείο ενώ το είχαν πληρώσει, αν και τώρα είναι αμφίβολο αν θα τα πάρουν ποτέ.