Το Internet έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, με ολοένα και περισσότερες συσκευές να μπορούν να συνδεθούν σε αυτό. Το 2012, ήταν η χρονιά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε smartphones και tablets, συσκευές που επιτρέπουν την πλοήγηση από όπου κι αν βρίσκεται κανείς.

Εκτός από τα ρεκόρ πωλήσεων όμως, το 2012 καταγράφηκε πολύ σημαντική άνοδος και στην χρήση του ίδιου του Διαδικτύου, με το πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ιστοσελίδες να ανεβάζουν κατακόρυφα το πλήθος των χρηστών τους, όπως για παράδειγμα το εξωπραγματικό νούμερο του 1 δισεκατομμυρίου χρηστών που παρουσίασε το Facebook.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που συλλέξαμε έχουν να κάνουν με τον συνολικό όγκο των emails που στάλθηκαν, τους συνολικούς χρήστες του Internet σε παγκόσμιο επίπεδο, την επισκεψιμότητα των κοινωνικών δικτύων, της ηλεκτρονικές αναζητήσεις στο Google και πολλά άλλα.

Emails
Οι χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αγγίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα 2,2 δισεκατομμύρια. Η καθημερινή ανταλλαγή μηνυμάτων άγγιξε τα 144 εκατομμύρια, με το 68% αυτών να θεωρούνται spam. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως το Gmail κατάφερε να αποσπάσει 425 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, σε μία αγορά που αποτελείται από 4,3 δισεκατομμύρια υπηρεσίες email.

Ιστοσελίδες
Με το GoDaddy.com να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρονικών διευθύνσεων με μερίδιο 32,44% τελείωσε το 2012. Συνολικά, παρατηρήθηκαν 246 εκατομμύρια εγγραφές domain names με αυτά που έχουν κατάληξη .com να φτάνουν τα 100 εκατομμύρια. Το πιο ακριβό όνομα σελίδας που πουλήθηκε το 2012 είναι Investing.com, στην τιμή των 2,45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χρήστες του Internet
Οι χρήστες του Internet άγγιξαν το αστρονομικό νούμερο των 2,4 δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδόν οι μισοί έρχονται από χώρες της Ασίας (1,1 δισεκατομμύρια), ενώ 519 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρώπη. Η χώρα με τους περισσότερους χρήστες, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την Κίνα με 565 εκατομμύρια. Ενώ εντύπωση προκαλεί το νούμερο των 274 εκατομμυρίων χρηστών της Βορείου Αμερικής.

Κοινωνικά δίκτυα
Αναφέραμε ήδη το φαινόμενο του Facebook που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο ενεργών χρηστών κάθε μήνα. Το 47% αυτών είναι γυναίκες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 40,5 χρόνια. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται 2,7 δισεκατομμύρια Likes, με την Βραζιλία να έχει την πρώτη θέση στις μηνιαίες δημοσιεύσεις ανά σελίδα του Facebook, με το ποσό των 85.962.

Το Twitter από την άλλη μεριά, έφτασε τα 200 εκατομμύρια ενεργών χρηστών κάθε μήνα, με 175 εκατομμύρια tweets να δημοσιεύονται κάθε μέρα μέσα στο 2012. Τα περισσότερα tweets ανά λεπτό που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, αγγίζουν τον αριθμό 729.571 και αφορούν την επανεκλογή του Barack Obama. Συνολικά τα μηνύματα στο Twitter, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έφτασαν τα 163 δισεκατομμύρια.

Αναζητήσεις
Φυσικά εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζει η Google, με την μηχανή αναζήτησης να καταγράφει 1,2 τρισεκατομμύρια επισκέψεις. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 η Google κατέχει το 67% της συγκεκριμένης αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιο διάσημη ερώτηση για το περασμένο έτος, στο Ask.com είναι «θα ξανασμίξουν ο Rob με την Kirsten;» (πρωταγωνιστές του Twilight).

Κινητές συσκευές
Τα 6,7 δισεκατομμύρια έφτασαν οι συνολικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμια κλίμακα, με το 1,1 δισεκατομμύριο να αφορά αυτούς που διαθέτουν smartphone. Οι πωλήσεις των συσκευών με λειτουργικό Android έφτασαν τα 465 εκατομμύρια, μέσα στο 2012 καταλαμβάνοντας το 66% της αγοράς, με τις συνολικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας να ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια.

Βίντεο και Φωτογραφίες
Το Vimeo συνέχισε την ανοδική του πορεία φτάνοντας τα 14 εκατομμύρια χρήστες, με την Google, μετά την εξαγορά του Youtube, να κρατάει τα ηνία, με 150.648.303 μοναδικούς επισκέπτες στις ιστοσελίδες της.

Το πιο δημοφιλές βίντεο όλων τον εποχών αναδείχθηκε το Ganghan Style, που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο θεάσεις, ενώ η συνολικές ώρες θέασης στο Youtube κάθε μήνα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά τις φωτογραφίες, το Facebook κλέβει και πάλι την παράσταση, με την προσθήκη επιπλέον 7 petabytes (7.340.032GB) υλικού κάθε μήνα, ενώ κάθε μέρα υπολογίζεται πως δημοσιεύονται 300 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες. Μάλιστα στο Instagram “ανεβαίνουν” 58 καινούριες φωτογραφίες κάθε δευτερόλεπτο.

Τι μας επιφυλάσσει το 2013, δεν μπορούμε ακόμα να το γνωρίζουμε, όμως με την ανάπτυξη που παρουσιάζουν πολλές από τις ασιατικές χώρες και με τις εταιρίες να αναφέρονται συνεχώς στις νέες αγορές που θα δημιουργηθούν, περιμένουμε πως την επόμενη χρονιά θα “σπάσουν” πολλά από τα φετινά ρεκόρ.