Περίπου 5.000 ευρωπαίοι ερευνητές υπέβαλαν φέτος αίτηση για υποτροφίες Marie Curie, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ο αριθμό αιτήσεων σημείωσε αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και κατά 70% σε σχέση με το 2008, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου 800 υποτροφίες συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθούν σε ερευνητές που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά σχέδια διάρκειας έως τριών ετών σε άλλη χώρα. Για πρώτη φορά εξάλλου από φέτος προβλέπεται χρηματοδότηση για ερευνητές που επιθυμούν να ξαναρχίσουν τη σταδιοδρομία τους έπειτα από διακοπή.

Συνολικά, περισσότεροι από 15.000 ερευνητές έλαβαν υποτροφία Marie Curie από το 1990, όταν ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα. Αίτηση για υποτροφία μπορούν να υποβάλουν οι ερευνητές που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα ή διαθέτουν τουλάχιστον τετραετή ερευνητική πείρα.

Η Δράση προβλέπει υποστήριξη για ερευνητές που μετακινούνται μέσα στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση υποτροφιών σε κορυφαίους ερευνητές που κατάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και επιθυμούν να διεξαγάγουν έρευνα στην Ευρώπη.

Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες αξιολογούνται από ανεξάρτητη ομάδα διακεκριμένων ευρωπαίων και διεθνών επιστημόνων. Η αξιολόγηση βασίζεται στην επιστημονική ποιότητα του σχεδίου και στον πιθανό αντίκτυπό του στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς επίσης στην ποιότητα του ιδρύματος υποδοχής και του ερευνητή.

Οι υπότροφοι Marie Curie υπογράφουν συμβάσεις απασχόλησης διάρκειας μέχρι τριών ετών και τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν επίσης συμμετοχή στις δαπάνες έρευνας και κατάρτισης. Λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, χρηματοδοτούνται μόνο τα καλύτερα σχέδια. Τα αποτελέσματα της φετινής επιλογής αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.