Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, στο εργαστήριο του Oku Ishikawa, εργάζονται επάνω σε ένα νέο σύστημα motion tracking που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στο χώρο του αθλητισμού.

Με την αναμετάδοση αγώνων και αθλητικών γεγονότων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αρκετών τηλεθεατών, η ζήτηση για θεαματικές σκηνές με λεπτομέρεια είναι άμεση. Δυστυχώς όμως οι συμβατικές κάμερες δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν μόνιμα την μπάλα ή τον παίκτη.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν επάνω σε μια αρκετά πρωτότυπη μέθοδο, αφού με τις ταχύτητες που συναντάμε στον αθλητισμό, οποιαδήποτε κάμερα θα είχε υπερβολικά μεγάλο βάρος για να κινηθεί αρκετά γρήγορα και με την απαραίτητη ακρίβεια.

Έτσι, η ομάδα του Okumura αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια σταθερή κάμερα και δυο κινούμενους καθρέπτες, ένα για τον οριζόντιο και ένα για τον κάθετο άξονα.

Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα ένα αντικείμενο, τοποθετώντας το στο κέντρο της εικόνας ακόμα και σε Full HD.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα, το σύστημα αυτό είναι ικανό να ακολουθεί αντικείμενα ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες και σε απότομες αλλαγές της τροχιάς ή της πορείας τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με μια μπάλα ποδοσφαίρου ή ping pong.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογία αυτή, όταν τελειοποιηθεί θα έχει άμεση εφαρμογή όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά ενδεχομένως και στους χώρους του θεάματος και της επιστήμης.

Δείτε το βίντεο…