Δοκιμές ενός ιδιαίτερα προηγμένου οπλικού συστήματος πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τα βλήματα που εκτοξεύονται από το μη συμβατικό πολυβόλο, ξεπερνούν κατά επτά φορές την ταχύτητα του ήχου, μιας ταξιδεύουν με 9.012 χιλιόμετρα την ώρα! Το βάρος μάλιστα των βλημάτων αυτών φτάνει τα 18,2 κιλά.

Ο όρος που περιγράφει τα πολυβόλα αυτού του τύπου είναι «railgun», τα οποία σε αντίθεση με τα συμβατικά δεν χρησιμοποιούν πυρίτιδα. Αντίθετα, το βλήμα επιταχύνει περνώντας μέσα από μεταλλικές ράγες, από τις οποίες ασκούνται ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.

Τα οπλικά συστήματα τέτοιου τύπου, που θα τοποθετούνται σε πλοία, θα προσφέρουν υποστήριξη για χερσαίες αποστολές αλλά και για άμυνα εναντίον εχθρικών βλημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ναυτικού, η ακτίνα βολής κυμαίνεται μεταξύ των 91 και 185 χιλιομέτρων αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να την επεκτείνουν στα 402 χιλιόμετρα.

Το κόστος του σχεδίου για την ανάπτυξη του οπλικού αυτού συστήματος έχει αγγίξει τα 240 εκατ. δολάρια και έχει διαρκέσει ήδη 7 χρόνια. Αν και το τελευταίο πρωτότυπο, είναι πολύ κοντά στην τελική μορφή του όπλου, οι δοκιμές θα συνεχιστούν για άλλα 5 χρόνια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε: