proho.gr

Μπορεί να υπάρξει πράγματι μια ημέρα που τα έντυπα βιβλία και περιοδικά θα αποτελούν ένα τόσο αρχαϊκό κομμάτι του πολιτισμού μας που κανείς δεν θα νοιάζεται το κατά πόσο το ψηφιακό του έγγραφό θα θυμίζει μία έντυπη μορφή. Εκείνη η ημέρα δεν είναι ακόμη εδώ, ενώ μία μεγάλη μερίδα του κόσμου ακόμα επιθυμούν την εμπειρία της e-ανάγνωσης να προσεγγίζει κατά πολύ εκείνη της ανάγνωσης ενός κανονικού βιβλίου.

Για το σκοπό αυτό, αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα από το Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) ανακοίνωσε την ανάπτυξη του νέου συστήματος ηλεκτρονικής ανάγνωσης, που φέρνει αρκετές δυνατότητες ενός βιβλίου σε ταμπλέτες και smartphones.

Με την ονομασία Smart E-book System, η τεχνολογία ενσωματώνει την off-screen παραμεθόρια περιοχή της οθόνης αφής συσκευών, η οποία είναι γνωστή ως στεφάνη. Με την τοποθέτηση ενός δακτύλου ή του αντίχειρα στην πρόσοψη και ολισθαίνοντας στην οθόνη, οι χρήστες μπορούν να βιώσουν την εμπειρία γυρίσματος των σελίδων ακριβώς όπως και με ένα κανονικό βιβλίο.

Φυσικά, εκτός από τις συγκεκριμένες ιδιότητες, προσδίδουν και κάποιες που δεν είναι ακριβώς για να του προσδώσουν μία φυσική αίσθηση, όπως η ταχύτητα των γραφικών, το πόσες σελίδες να γυρνάνε κατά το «ξεφύλλισμα» και άλλες παρόμοιες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, όμως, δεν είναι γνωστό το κατά πόσο οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει κάποιον ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις συσκευές τους.