Ξεχάστε τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα

Νέο συντηρητικό θα τα διατηρεί για χρόνια


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
18:50
15/08/2011
Ξεχάστε τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα
5
loading

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φυσικό συντηρητικό το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της σήψης στα τρόφιμα.

Εντόπισαν μια ουσία που καταστρέφει τα βακτήρια εκείνα που  είναι υπεύθυνα για την αποσύνθεση στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το συντηρητικό, που ονομάζεται bisin , θα είναι ικανό να επεκτείνει την διάρκεια ζωής των τροφίμων για αρκετά χρόνια, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει και κρασί του οποίου το μπουκάλι έχει ανοιχθεί, αλλά και σε διάφορες σάλτσες.

Η ανακάλυψη αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τα ψώνια μας και να μειώσει τα εκατομμύρια τόνους φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ουσία αυτή, που εμφανίζεται φυσιολογικά σε κάποια ήδη αβλαβών βακτηρίων, εμποδίζει την ανάπτυξη των θανατηφόρων βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου του E-coli, της σαλμονέλας και της λιστέριας.

Η ουσία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή μιας ποικιλίας καθημερινών τροφίμων που έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο για την κατανάλωσή τους, όπως θαλασσινά, τυριά και κονσερβοποιημένα προϊόντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε,  τα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια, ενώ θα είναι πιθανό να μην χρειάζονται καν την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, υποστηρίζουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Minnesota.

Οι επιστήμονες, που έχουν κατοχυρώσει και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ουσία, έχουν ήδη έρθει σε συνεννοήσεις με μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Σύμφωνα με  τους υπολογισμούς τους, τα πρώτα τρόφιμα που θα περιέχουν την bisin, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά σε τρία χρόνια περίπου.

Την ουσία ανακάλυψε κατά λάθος, ο Δρ. Dan O’ Sullivan, ένας Ιρλανδός μικροβιολόγος που εργάζεται στο πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας καλλιέργειας βακτηρίων σε ανθρώπινο έντερο.

Η ουσία, ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να διατηρήσει φρούτα και λαχανικά μιας και αποσυντίθενται με διαφορετικό τρόπο.

Η bisin είναι συγγενική με την nisin, που ήδη χρησιμοποιείται στα τροποποιημένα τυριά για παραμείνουν αποστειρωμένα και βρώσιμα για δεκαετίες, οπότε δεν απαιτούνται φαρμακευτικές δοκιμές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
  1. avatar NesteleNi

    ωχ......κατι μου λεει πως προτιμω την ημερομ. ληξης στα προιοντα....

  2. avatar panagiotis

    πεθανετε αφοβα με το νεο συντηριτικο.καταστρεφει μονο την υγεια του ανθρωπου οχι τα τροφιμα.βρε η μιση γη πειναει βρε..!

  3. avatar dimitris

    Την ουσία ανακάλυψε κατά λάθος------ Η ουσία, ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να διατηρήσει φρούτα και λαχανικά μιας και αποσυντίθενται με διαφορετικό τρόπο .....ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ

  4. avatar KRISTINA

    Μάλιστα\" όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι πάντως\" ...Ακούγεται καλό, όμως πολύ καλό , για να είναι και τόσ ο αθώο \'οσο αφήνουν να εννοηθει...Θα συμφωνήσω με την eleanna ...

  5. avatar eleanna

    το παρουσιάζουν σαν καλό ενώ στην ουσία είναι μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία μας κ στη ζωή μας! ευχαριστούμε αλλά δε θέλουμε την χημεία σας για τα δικά σας συμφέροντα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει