Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο οποίος θα εφαρμοστεί άμεσα, οι πελάτες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουλίου 2014, εάν το επιθυμούν, θα είναι σε θέση να συνάπτουν φθηνότερη σύμβαση κινητής περιαγωγής, χωριστή από τη σύμβασή τους για εθνικές κινητές υπηρεσίες διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχει προβλεφθεί μία σταδιακή μείωση των σημερινών ανωτάτων ορίων λιανικών τιμών για τις υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας και γραπτών μηνυμάτων (SMS), καθώς και ένα νέο ανώτατο όριο λιανικής τιμής για τις υπηρεσίες κινητών δεδομένων.

Με αυτή την κίνηση η Ευρωπαϊκή επιτροπή υπολογίζει ότι θα διευρυνθεί ο χώρος παρόχων και θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν εναλλακτικοί φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στις αγορές περιαγωγής, με την απαίτηση να τους παρέχουν οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων σε άλλα κράτη μέλη πρόσβαση στα δίκτυά τους σε καθορισμένες τιμές χονδρικής. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η δημιουργία μεγαλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης στις αγορές περιαγωγής με αποτέλεσμα εξίσου πιο ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Θα δίδεται πλέον η δυνατότητα να επιλέγουν εναλλακτικό πάροχο υπηρεσιών περιαγωγής, ανεξάρτητα από τον εθνικό τους πάροχο. Κάθε φορά πλέον που θα διέρχονται τα σύνορα, θα ενεργοποιείται αυτομάτως ο προεπιλεγμένος πάροχος περιαγωγής, χωρίς άλλες ενέργειες, ενώ θα διατηρείται ο ίδιος αριθμός και κάρτα SIM.

Πέραν των άλλων, διασφαλίζεται μία χρέωση σε λογικά πλαίσια κατά την χρήση των λεγόμενων «έξυπνων» κινητών, μιας και θα καθιερωθούν νέες ανώτατες λιανικές τιμές για την περιαγωγή δεδομένων, που θα ισχύουν μέχρι τα μέσα του 2016. Κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε και δεν υπήρχε κάποιο ανώτατο όριο.