Η Ελληνική Αστυνομία, συμμετέχοντας στο σημερινό εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου», δίνει στη δημοσιότητα συνοπτικό ετήσιο απολογισμό του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντιπροσωπευτικές υποθέσεις που χειρίστηκε κατά τη διάρκεια του 2010, καθώς και χρηστικές συμβουλές για τους χρήστες του διαδικτύου, ιδίως για τα παιδιά και τους ανήλικους.

Σημειώνεται ότι η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου», η οποία καθιερώθηκε το έτος 2002, γιορτάζεται φέτος σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι ουσιαστικά μια εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα των ανηλίκων και των παιδιών σε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

Η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www.saferinternet.org) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ετήσιος απολογισμός
Εννιακόσιες τρεις (903) δικογραφίες, προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, σχετικές με αδικήματα, που διαπράχθηκαν μέσω διαδικτύου, χειρίσθηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής το 2010.

Οι από κοινού υποθέσεις με τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία (Interpol) έφτασαν σε αριθμό τις (71), ενώ με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία ( Europol ) ήταν (18).

Η αυτόφωρη διαδικασία εφαρμόσθηκε σε (149) υποθέσεις, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο Διάγραμμα.

Χαρακτηριστικές υποθέσεις
• Αποτροπή αυτοκτονιών που είχαν εκδηλωθεί μέσω Ίντερνετ.
Εξήντα έξι (66) απόπειρες αυτοκτονιών, που εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του 2010. Σημειώνεται ότι από το 2004 – έτος ιδρύσεως της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – έως σήμερα έχουν σημειωθεί (141) απόπειρες αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο.