Ένας άστεγος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 94 μηνών για κλοπές τηλεφώνων iPhones, αποκάλυψε τα μυστικά του στην εφημερίδα «Wall Street Journal». Ο 26χρονος Άαρον Τζόνσον συνελήφθη πέρυσι στη Μινεσότα, ως μέλος ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα κλεφτών.

Πριν συλληφθεί, κατάφερε να υφαρπάξει περίπου 300.000 δολάρια, κλέβοντας iPhones και αρπάζοντας τα λεφτά από τις οικονομικές εφαρμογές τους. Οι κινήσεις του Τζόνσον φαίνονταν αθώες στα ανυποψίαστα θύματά του, που συχνά του έδιναν τα τηλέφωνά τους με τη θέλησή τους.

Η δράση του είχε ως εξής: Πήγαινε σε μπαρ και κλαμπ, στοχεύοντας μεθυσμένους θαμώνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές ήταν ο εύκολος στόχος, καθώς «είναι ήδη μεθυσμένοι και δεν ξέρουν τι συμβαίνει», εξήγησε ο Τζόνσον. «Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός τους και ήταν σε επιφυλακή για ύποπτα σκηνικά», σημείωσε.

Ο Τζόνσον συχνά προσέφερε στα θύματά του ναρκωτικά ή ισχυριζόταν ότι είναι ράπερ, που ήθελε να τον ακολουθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat. «Τους έλεγα, “έι, το τηλέφωνό σου είναι κλειδωμένο. Ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης;”. Έτσι, μου έλεγαν τον κωδικό. Και μετά απλά τον θυμόμουν», θυμήθηκε ο Τζόνσον, ο οποίος, όταν ήταν δυνατόν, κατέγραφε τους ανθρώπους να εισάγουν τους κωδικούς τους.

Μόλις του έδιναν τα κινητά τους, πήγαινε γρήγορα στις ρυθμίσεις του κινητού, για να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης και το Apple ID. Απενεργοποιούσε, επίσης, τις λειτουργίες εντοπισμού και πρόσθετε τα δικά του στοιχεία στο Face ID.

Το τελευταίο βήμα ήταν «το κλειδί για τα πάντα». Κατάφερνε να έχει πρόσβαση στους κωδικούς στο iCloud Keychain, μια εφαρμογή στα iPhone, που αποθηκεύει στη μνήμη της πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή Wi Fi και αριθμούς κάρτας. Γι’αυτό τώρα η Apple επέκτεινε την προστασία κλεμμένων συσκευών στο iOS 17.3., όμως, όλα αυτά ήρθαν πολύ αργά για τα θύματα του Τζόνσον.

Αφού ο Τζόνσον έσπαγε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενός iPhone, άνοιγε τις εφαρμογές τραπεζικών συναλλαγών και κρυπτονομισμάτων, ενώ έψαχνε, επίσης, στις σημειώσεις και τις φωτογραφίες των θυμάτων του, για διάφορες πληροφορίες, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Μέχρι την επόμενη ημέρα, οπότε και τα θύματά του συνέρχονταν από το μεθύσι, ο Τζόνσον είχε ήδη μεταφέρει χρήματα μέσω εφαρμογών όπως το Apple Pay, ώστε να μπορεί να κάνει αγορές. Είχε φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί αγορές ακριβών συσκευών ακόμα και από καταστήματα της Apple, τις οποίες στη συνέχεια μεταπωλούσε για μετρητά.

Με αυτή την τεχνική, ο Τζόνσον πούλησε 30 iPhones και iPads σε ένα Σαββατοκύριακο – βγάζοντας το ποσό των 20.000 δολαρίων, σύμφωνα με το nypost.com.

Όσο για τον λόγο που αποκάλυψε τα κόλπα του, ο Τζόνσον είπε: «Ήδη εκτίω την ποινή μου». «Νιώθω ότι πρέπει να προσπαθήσω να είμαι στην άλλη πλευρά των πραγμάτων και να βοηθήσω τους ανθρώπους», πρόσθεσε.