Αυξάνει την παρουσία στη χώρα μας ο τεχνολογικός κολοσσός της Google, ενόψει της μεγάλης επένδυσης που έχει αναγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες, για τη δημιουργία του πρώτου «Google Cloud Region» στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από data centers που θα εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των τεχνολογιών cloud που έχει αναπτύξει η εν λόγω εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών απευθυνόμενη σε ελληνικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και Δημόσιο τομέα, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε περιφερειακό κέντρο στο πολυεθνικής.

Μάλιστα σήμερα στις 16:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια του κολοσσού στην Ελλάδα.

Χθες η Google, κατά την επίσημη εκδήλωση των εγκαινίων του διεθνούς κόμβου για την κυβερνοασφάλεια («Google Safety Engineering Center») που δημιούργησε στη Μάλαγα της Ισπανίας, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός προγράμματος δωρεάν εκπαίδευσης και πιστοποίησης φοιτητών πάνω στην κυβερνοασφάλεια για 8 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα που έχει ενταχθεί στους ευρύτερους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Όσον αφορά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα τρέξει η επιχείρηση, ο προϋπολογισμός του είναι 10 εκατ. δολάρια και θα γίνει σε συνεργασία με τον οργανισμό «European Cyber Conflict Research Incubator». Σε αυτό θα συνεργαστούν οκτώ πανεπιστημίων, ένα από κάθε χώρα: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Ουκρανία. Μάλιστα ήδη από χθες η Google άνοιξε τη διαδικασία υποδοχής αιτήσεων προκειμένου να επιλεγούν τα συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο καθένα απ’ τα οποία θα χορηγηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Google Κεντ Γουόκερ, «στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση άνω των 1.600 φοιτητών μέσα στην επόμενη τριετία και παράλληλα η υποστήριξη άνω των 3.200 τοπικών οργανισμών πανευρωπαϊκά σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Οι τελευταίοι ουσιαστικά θα υποστηριχθούν ώστε να είναι προετοιμασμένοι καλύτερα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις απ’ τους φοιτητές στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης τους».

Το πρόγραμμα όμως δεν αποσκοπεί μόνο στην εκπαίδευση αλλά θα χρηματοδοτήσει και τη δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής κοινότητας εκπαιδευτών κυβερνοασφάλειας και ακαδημαϊκού προσωπικού στα πανεπιστήμια.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό από ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, που φτάνει τους 500 χιλ. ανθρώπους, και οι επιχειρήσεις σήμερα δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματίες του είδους. Το πρόγραμμα σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν, δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, ασχέτως του αντικειμένου των σπουδών τους Το να δίνεις στον κόσμο τα εργαλεία και τα μέσα να προστατεύσουν τον εαυτό τους διαδικτυακά καθιστά τον καθένα μας πιο ασφαλή» ανέφερε ο κ. Γουόκερ.