Η Meta ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί τις δημόσιες φωτογραφίες των χρηστών της σε Instagram και Facebook, ώστε να εκπαιδεύσει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της Meta AI, με αφορμή το πρόσφατο λανσάρισμα της σε πειραματική έκδοση.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο γιατί παγκόσμια έχει ξεκινήσει η ζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όσο και γιατί πριν από μερικά χρόνια ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορήθηκε για σχετικές παραβιάσεις, με αποτέλεσμα να καταθέσει στο Κογκρέσο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Έτσι, ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, έδωσε συνέντευξη στο Reuters -την οποία αναπαρήγαγε εν μέρει το Business Insider– ώστε να ξεκαθαρίσει την θέση της εταιρείας, αφού περιμένει να γίνουν μηνύσεις από πολίτες.

Ποιος έχει τον πραγματικό έλεγχο

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της Meta, με τους οποίους συμφωνούν όλοι οι χρήστες για να μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στις εφαρμογές της, αυτοί είναι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων των αναρτήσεων που κάνουν, εφόσον δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου άλλου.

Η Meta λοιπόν, παίρνει μόνο τις δημόσιες φωτογραφίες των χρηστών, με τις οποίες εκπαιδεύει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της, με θεωρητικό στόχο να αναβαθμίσει την εμπειρία τους και δεν τις χρησιμοποιεί με κάποιον άλλο τρόπο, με σκοπό το κέρδος.

«Προσπαθήσαμε να αποκλείσουμε σύνολα δεδομένων που έχουν μεγάλη υπεροχή προσωπικών πληροφοριών», είπε χαρακτηριστικά ο Nick Clegg, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν λαμβάνονται φωτογραφίες ή κείμενα από συνομιλίες ή όσα έχουν αναρτηθεί δημόσια μεν, αλλά φέρεται να έχουν περιορισμούς στο ποιος μπορεί να τα δεί.

Επίσης, τόνισε ότι δεν λαμβάνονται δεδομένα από άλλους ιστότοπους που μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης, όπως το LinkedIn.

Ωστόσο, ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta ανέφερε ότι περιμένει να γίνουν μηνύσεις κατά της εταιρείας, ειδικά από τη στιγμή που καλλιτέχνες και προγραμματιστές έχουν κατηγορήσει τον τεχνολογικό κολοσσό ότι τα έργα τους χρησιμοποιούνται χωρίς την άδεια τους για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Σίγουρα είναι νόμιμο (σ.σ. Ο τρόπος με τον οποίο η Meta χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες), αλλά υποψιάζομαι ότι θα μας κάνουν μήνυση», είπε ο Nick Clegg.

Τι είναι το Meta AI

Η Meta πρόσφατα παρουσίασε το Meta AI, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε πειραματική μορφή και είναι η δική της εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που λειτουργεί παρόμοια με το ChatGPT.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά κείμενα, να επεξεργαστούν φωτογραφίες και να συνομιλήσουν με εικονικές προσωπικότητες διασήμων, όπως του Snoop Dogg. Ακόμη, το Meta AI μπορεί να χρησιμοποιεί ως Dungeon Master στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Dungeons & Dragons».

Η εφαρμογή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το μοντέλο γλώσσας AI, Llama 2,αλλά και ένα μοντέλο κειμένου σε εικόνα που ονομάζεται Emu.

Μάλιστα, ανώνυμος εκπρόσωπος της Meta μίλησε στο πρακτορείο Reuters και δημιούργησε ερωτήματα, αφού ανέφερε ότι τα δύο παραπάνω μοντέλα γλώσσας εκπαιδεύτηκαν με αναρτήσεις από το Instagram και το Facebook, χωρίς να είναι γνωστό αν χρειάζονταν η άδεια των χρηστών που είχαν δημοσιεύσει το περιεχόμενο.