Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημά του Αχιλλέας Μπέος δίνει τη δική του ερμηνεία στους αποκαλυπτικούς διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αποτέλεσαν τη βάση των δεδομένων για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος 83 προσώπων.

Κάνοντας βέβαια τη δική του ερμηνεία ο Αχ. Μπέος αφαιρεί τον αξιόποινο μανδύα από τις επίμαχες συνομιλίες.

Ενδεικτικά ,σύμφωνα με τον… κώδικα ερμηνείας του Μπέου:

Στην αρχή ενός διαλόγου που πραγματοποιείται πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου και της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, έδρα της αντιπάλου ομάδας, αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα άλλου αγώνα που προηγήθηκε, μεταξύ της Κέρκυρας και άλλης ομάδας και τις αποφάσεις του διαιτητή του αγώνα αυτού, όπως το συνηθίζει το σύνολο των παραγόντων του ποδοσφαίρου με το γνωστό τρόπο εκφοράς λόγου και τις εκφράσεις έως και υπερβολής που χρησιμοποιούνται στους διαλόγους αυτούς.

Ως άλλο περιστατικό δήθεν εκβιάσεως παρατίθεται άλλη συνομιλία μου όπου εκφράζω τέλος πάντων με το ύφος που με διακρίνει τις επιφυλάξεις μου (παράπονο) για το διορισμό του διαιτητή Σιδηρόπουλου στον αγώνα της επόμενης Κυριακής ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού.

Αναφέρω δε συγκεκριμένα παραδείγματα άλλων διαιτητών που ως τιμωρία για μη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κατά την πρακτική της ΕΠΟ-ΚΕΔ) δεν ορίστηκαν να διαιτητεύσουν αγώνες για τέσσερις εβδομάδες, ενώ ο συγκεκριμένος αν και κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος πρόκειται να οριστεί μετά από δύο εβδομάδες, υπαινισσόμενος διακριτική μεταχείρισή του από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της διαιτησίας.

Σε κάθε περίπτωση ο Αχ.Μπέος υποστηρίζει ότι από την πραγματική ερμηνεία των διαλόγων δεν προκύπτει από πουθενά η εικόνα του εκβιαστή που τρομοκρατεί διαιτητές και παράγοντες διαιτησίας προκειμένου να στήσει αγώνες και να επηρεάσει αποτελέσματα.