Ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ, ζήτησε να φωταγωγηθεί η «Αλιάντς Αρένα» στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ για την αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ουγγαρία. Ωστόσο, οι προσπάθειες του έπεσαν στο κενό καθώς η UEFA απέρριψε το αίτημα του.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ιδιαίτερα από τις γερμανικές ομάδες οι οποίες σαν μια «γροθιά» δημοσίευσαν στα social media τους φωτογραφίες στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Από την άλλη ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξήγησε την απόφαση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.

Σήμερα (23/06) η UEFA λίγες ώρες πριν το ματς της Γερμανίας με την Ουγγαρία (23/06, 22:00, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, Live Gazzetta), αποφάσισε να αλλάξει τα χρώματά της στα social media, «ντύνοντας» το σήμα της σε αυτά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της για την φωταγώγηση του γηπέδου.

«Σήμερα, η UEFA είναι υπερήφανη που φοράει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Είναι ένα σύμβολο που ενσωματώνει τις βασικές μας αξίες, προωθώντας ό, τι πιστεύουμε – μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανεκτική σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την πεποίθηση ή το φύλο τους.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ερμηνεύσει την απόφαση της UEFA να απορρίψει το αίτημα της πόλης του Μονάχου να φωτίσει το γήπεδο του Μονάχου σε χρώματα ουράνιου τόξου για έναν αγώνα EURO 2020 ως «πολιτικό θέμα». Αντιθέτως, το ίδιο το αίτημα ήταν πολιτικό, καθώς συνδέεται με την παρουσία της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο για τον απογευματινό αγώνα με τη Γερμανία.

Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: gazzetta.gr