Η Τσέλσι αγωνιστικά δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της, όμως στα ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια (470 εκατομμύρια ευρώ) χάρη σε μια νέα χρηματοδότηση – επένδυση από την Ares Management, την αμερικανική εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times, το κεφάλαιο εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί για την αναμόρφωση του Stamford Bridge, αλλά και για την επέκταση του μοντέλο της πολυϊδιοκτησίας με απόκτηση μεριδίων σε περισσότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Ποια είναι η Ares Management

Το τελευταίο διάστημα η Ares Management έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως στην Ατλέντικο Μαδρίτης και την Eagle Football, του ομίλου που απέκτησε την ιστορική γαλλική ομάδα Ολιμπίκ Λυόν. Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ares ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να τα επενδύσει σε πρωταθλήματα, ομάδες, εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Ο εναλλακτικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων συνηθίζει να κάνει εντυπωσιακές υβριδικές συμφωνίες που μπορεί να περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα από ίδια κεφάλαια, αλλά και προστασία μέσω μηχανισμών χρηματοδότησης που βασίζονται στην τεχνογνωσία της στις πιστωτικές αγορές.

Το ναυάγιο της Τσέλσι

Η νέα διοίκηση της Τσέλσι, μια κοινοπραξία υπό την Clearlake Capital και τον Todd Boehly, αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τα έσοδα μετά την τελευταία μεταγραφική περίοδο, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στοιχεια από το TransferMarkt, ξοδεύτηκαν πάνω 450 εκατομμύρια όταν τα έσοδα τις πωλήσεις ήταν περίπου 250 εκατομμύρια.

Τα τεράστια κεφάλαια που έχουν δοθεί δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα στον αγωνιστικό χώρο. Η Τσέλσι τερμάτισε 12η στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ήδη, από την είσοδο των νέων ιδιοκτητών, έχουν απομακρυνθεί δύο προπονητές. Σήμερα τα ηνία της ομάδας έχει αναλάβει ο πρώην προπονητής της Τότεναμ, ο Μαουρίσιο Ποκετίνο.

Αναμφίβολα τα ποδοσφαιρικά πρότζεκτ χρειάζονται χρόνο, ιδιαίτερα εάν η ομάδα αγωνίζεται στην Premier League, το πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Όμως κατά κοινή ομολογία, οι πανάκριβοι «Μπλε» δεν εντυπωσιάζουν και με τον νέο προπονήτη στον πάγκο τους. Βρίσκονται στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας κερδίσει μόλις έναν από τους πέντε αγώνες της φετινής σεζόν.

Η αγωνιστική αποτυχία συνοδεύεται και μια εμπορική αποτυχία. Η νέα διοίκηση του συλλόγου δεν κατάφερε να βρει κάποιο κεντρικό χορηγό για τη φανέλα, μια διαφημιστική θέση που αποφέρει ετήσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις ομάδες της Premier League.

Οι σκέψεις για νέο γήπεδο

Όμως οι νέοι ιδιοκτήτες, προς ώρας, δεν φαίνεται να πτοούνται. Ο συνιδρυτής της Clearlake, José Feliciano, μιλώντας στο συνέδριο ιδιωτικών μετοχών ΙΡΕΜ στο Παρίσι, τόνισε πως «αγοράσαμε ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι πολύ περιζήτητο από πολλούς άλλους πιθανούς αγοραστές». Και πρόσθεσε: «Είμαστε εξαιρετικά ευθυγραμμισμένοι με τους επενδυτές και τους οπαδούς γιατί ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον σύλλογό μας πιο πολύτιμο είναι να κερδίζουμε». «Η ομάδα είχε μια δύσκολη πρώτη σεζόν, την πρώτη μας σεζόν», είπε ο Feliciano, αλλά πρόσθεσε: «Έχουμε τεράστιο ταλέντο».

Σχετικά με το γήπεδο, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί και ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου από την Ares, η νέα διοίκηση της Τσέλσι εξετάζει το εάν θα προχωρήσει σε μια ανακατασκευή του Στάμφορντ Μπριτζ ή εάν θα κατασκευάσει ένα νέο γήπεδο στο Ερλς Κορτ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες αξιολογούν το Στάμφορντ Μπριτζ μικρό για τα εμπορικά δεδομένα τους. Το γήπεδο χωρητικότητας 40.000 ατόμων, όπως αναφέρουν, περιορίζει τις δυνατότητες για δημιουργία νέων εσόδων, καθιστώντας την Τσέλσι μη ανταγωνιστική σε σχέση με τους αντιπάλους της, οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.