Ο Γιώργος Γιακουμάκης είναι πρώτος σκόρερ της φετινής Eredivisie με τη φανέλα της Φένλο. Ποια η καλύτερη ευκαιρία λοιπόν για να θυμηθούμε όλους τους Έλληνες επιθετικούς, που έχουν ταλαιπωρήσει τις αντίπαλες άμυνες στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Νίκος Μαχλάς

Για χάρη του οι Ολλανδοί φίλαθλοι χόρευαν συρτάκι στις εξέδρες, μετά από κάθε γκολ του. Το 1996, ο Έλληνας επιθετικός πήρε μεταγραφή από τον ΟΦΗ στη Φίτεσε, με τον ίδιο να μην προσαρμόζεται αμέσως στις απαιτήσεις του ολλανδικού ποδοσφαίρου και να πραγματοποιεί μέτρια πρώτη χρονιά. Ωστόσο, τη σεζόν 1997-98, ο Μαχλάς έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλά με τα επιτεύγματά του. Σημείωσε 34 τέρματα στην Eredivisie και κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι».

Το 1999, ο Άγιαξ πραγματοποίησε μεταγραφικό ρεκόρ (8,6 εκατομμύρια δολάρια) για να τον αποκτήσει. Μπορεί τα νούμερά του να μην ήταν το ίδιο εντυπωσιακά, όμως και στις τρεις χρονιές του, ο Μαχλάς είχε πάντα διψήφιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα. Το 2002 κατέκτησε το νταμπλ, ενώ στα έξι χρόνια παρουσίας του στην Ολλανδία σημείωσε συνολικά πάνω από 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Γιάννης Αναστασίου

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Άντερλεχτ αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για τη μεταγραφή του στην ολλανδική Ρόντα, το 2000. Ο Έλληνας επιθετικός ήταν εντυπωσιακός στην πρώτη του σεζόν και με τα 19 τέρματα που σημείωσε, οδήγησε την ομάδα του στην τέταρτη θέση και στην έξοδο στο κύπελλο UEFA. Και τις επόμενες δύο χρονιές, ο Αναστασίου ήταν πρώτος σκόρερ της Ρόντα σε όλες τις διοργανώσεις, με τον ίδιο να παίρνει μεταγραφή για τον Άγιαξ τον Ιανουάριο του 2004 και να έχει καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη τη σεζόν. Στον «Αίαντα» έμεινε μέχρι το 2006, με την τελευταία του παρουσία στην Eredivisie να είναι με τη φανέλα της Σπάρτα Ρότερνταμ για μία χρονιά.

Γιώργος Σαμαράς

Ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΟΦΗ έφυγε σε μικρή ηλικία από την Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στις ακαδημίες της Χέρενφεν. Οι ποδοσφαιρικές βάσεις του Σαμαρά μπήκαν στην Ολλανδία και ο ίδιος ξεκίνησε να εντυπωσιάζει με τις ικανότητές του, πριν καν ενηλικιωθεί. Σε ηλικία 17 ετών, το 2002, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου και στις πρώτες τέσσερις συμμετοχές του (όλες ως αλλαγή) σημείωσε τρία γκολ. Η Χέρενφεν του έκανε πρόωρη επέκταση συμβολαίου, με τον Σαμαρά να γίνεται γρήγορα βασικός. Κορυφαία του σεζόν στην Eredivisie ήταν το 2004-05, όταν πέτυχε 11 τέρματα και ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας, πίσω από τον Χούντελαρ.

Άγγελος Χαριστέας

Τον Ιανουάριο του 2005, λίγους μήνες μετά την καθοριστική συμβολή του στην κατάκτηση του Euro, ο Έλληνας επιθετικός πήρε μεταγραφή για τον Άγιαξ από τη Βέρντερ Βρέμης. Στο Άμστερνταμ, συνάντησε τον Γιάννη Αναστασίου και έγινε ο τρίτος συμπατριώτης μας (μετά και τον Μαχλά) που αγωνίστηκε στην ομάδα. Στον «Αίαντα», ο Άγγελος Χαριστέας έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2006 κι ενώ μόλις είχε ολοκληρώσει τη σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Η έλευση του Χενκ Τεν Κάτε στην τεχνική ηγεσία έφερε τον Έλληνα φορ στην πόρτα της εξόδου, με τον ίδιο να υπογράφει λίγο αργότερα στη μισητή αντίπαλο του Άγιαξ, τη Φέγενορντ. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα οπαδών προς το πρόσωπό του, ο Χαριστέας έμεινε για μία σεζόν στο Ρότερνταμ και μάλιστα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις.

Βαγγέλης Παυλίδης

Ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων επιθετικών, με τον ίδιο να κάνει ντεμπούτο με την εθνική μας ομάδα το Σεπτέμβριο του 2019. Άριστος γνώστης του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ο Τζον Φαν’τα Σιπ είχε «τσεκάρει» τον Παυλίδη από την παρουσία του στη Βίλεμ, στην οποία είχε πάει λίγους μήνες νωρίτερα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Έλληνας φορ αποτελεί σημείο αναφοράς στην επιθετική γραμμή της ομάδας του. Την περσινή σεζόν, ήταν πρώτος σκόρερ της Βίλεμ σε όλες τις διοργανώσεις, με 13 γκολ, ενώ και φέτος είναι το πρώτο «κανόνι», με 5 τέρματα στο πρωτάθλημα και 2 στο Europa League.

Πηγή: gazzetta.gr