Η τρίτη περίοδος ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί του Παναθηναϊκού με 81-65, να πανηγυρίζει την 11η συνεχόμενη νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου του σε όλες τις διοργανώσεις και να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη.

Ένα ντέρμπι είναι πάντα απρόβλεπτο και ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα, αλλά κάποιος λόγος θα υπάρχει που στα τελευταία 10 αυτοί που είχαν πανηγυρίσει ήταν οι Πειραιώτες. Και τώρα τα έκαναν 11, κερδίζοντας παράλληλα το δικαίωμα να διεκδικήσουν την Κυριακή (19/2) τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Όσο για τους πράσινους, έμειναν με την καλή προσπάθεια του πρώτου ημιχρόνου και είναι φανερό ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές αν θέλουν να επιστρέψουν στις δόξες του παρελθόντος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι δύο ομάδες μπήκαν μουδιασμένες και το σκορ στο 5λεπτο ήταν 8-10 για τον Παναθηναϊκό, για τον οποίο είχαν σκοράρει μόνο οι Πάρις Λι και Γουίλιαμς. Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς παρέμενε μπροστά στο σκορ εκμεταλλευόμενη και τα λάθη του Ολυμπιακού, ο οποίος όμως με μπροστάρη τον Βεζένκοβ έκανε σερί 8-0, πέρασε μπροστά με 18-14 και έκλεισε την πρώτη περίοδο στο +3 (22-19).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως, οι πράσινοι βρήκαν ισορροπία σε άμυνα και επίθεση με τον Παπαγιάννη, είχαν τον Πάρις Λι σε πολύ καλή μέρα και με επιμέρους σκορ 14-7 πέρασαν μπροστά με +4 (29-33) στο 15′, για να ακολουθήσει ένα 6-0 από τους ερυθρόλευκους (35-33) με τρίποντα των Σλούκα και Λαρεντζάκη. Στη συνέχεια, όμως, η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε και το τέλος του ημιχρόνου τον βρήκε μπροστά με +5 (35-40).

Το παιχνίδι, με λίγα λόγια, πήγαινε καλά για την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο ήρθε η καταστροφή… Οι πράσινοι είχαν 0/10 σουτ στο πρώτο τρίλεπτο την ίδια ώρα που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, από την άλλη πλευρά, έκανε σερί 17-0 χάρη στα τρίποντα των Παπανικολάου και Κάνααν, με αποτέλεσμα το 35-40 να γίνει 52-40 και στη συνέχεια 55-41, αφού ήταν φανερό ότι οι ερυθρόλευκοι πετούσαν και οι πράσινοι δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα.

Το +14 (64-50), επομένως, στο τέλος της τρίτης περιόδου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί στην τέταρτη και όντως δεν ανατράπηκε, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 81-65 για την 11η συνεχόμενη νίκη επί του Παναθηναϊκού και την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 35-40, 64-50, 81-65