Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας ανακοινώσεων από τον Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ο δήμαρχος Αθηνών είχε τονίσει ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός του καλοκαιριού, κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά, αλλά κανένας οπαδός του τριφυλλιού δε θα παραπονεθεί επειδή οι ανακοινώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν εντός του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, στις τάξεις των πράσινων υπάρχει χαρά και αισιοδοξία για όσα θα πει ο Μπακογιάννης και τα οποία, σύμφωνα με πηγές από τον Παναθηναϊκό, αναμένεται να είναι τα εξής.

Α) Κατασκευή γηπέδου 35.000 θέσεων στο Βοτανικό.

Β) Κατασκευή κλειστού γηπέδου (μπάσκετ) σε όμορο δήμο.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 17 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Αττικής για τις εργασίες πέριξ του γηπέδου (δρόμοι, αποχευτεύσεις κλπ) ενώ φέρεται να έχει καλυφθεί το συνολικό κόστος και το οποίο θα φτάσει στα 150-170 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμενα για το θέμα του γηπέδου μπάσκετ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασίστηκε οριστικά (και με κυβερνητική κατεύθυνση) να περάσει εκτός «Διπλής Ανάπλασης», σε όμορο οικόπεδο, που «πατάει» στο ένα όριό της. Το συγκεκριμένο οικόπεδο, εφάπτεται με το οικόπεδο που «πατάει» το ημιτελές εμπορικό κέντρο (πρώην ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού, το οποίο έχει περάσει πλέον στις τράπεζες) και είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη στάση Μετρό «Ελαιώνας».

Σ’ αυτό το σημείο έχει αποφασιστεί να «πατήσει» το γήπεδο του μπάσκετ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, υπήρχαν δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί και δεύτερον το γεγονός ότι η όλη διαδικασία ανέγερσης γηπέδου σε χώρο εκτός της «ασφάλειας» της «Διπλής Ανάπλασης», θα μπορούσε να συναντήσει πολλά νομικά ζητήματα. Και πιθανές προσφυγές, που θα καθυστερούσαν πάρα πολύ την κατασκευή της μπασκετικής σάλας, 14.000 θέσεων συν τεσσάρων βοηθητικών γηπέδων μπάσκετ.

Κάτι που αποτελούσε βασική ένσταση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός εδώ και καιρό, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να ετοιμαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και η μπασκετική ομάδα να έμεινε… ξεκρέμαστη, σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να τραβήξει για χρόνια.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε και τις δύο συσκέψεις των κεφαλών της δημοτικής αρχής με το Μέγαρο Μαξίμου και η κεντρική κατεύθυνση που δόθηκε, ήταν να προχωρήσει κανονικά η «Διπλή Ανάπλαση» με το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, να διασφαλιστεί/θωρακιστεί νομικά το μπασκετικό γήπεδο στο όμορο οικόπεδο και για όσο (μικρό ή μεγάλο) διάστημα απαιτηθεί μέχρι την τελική κατασκευή της μπασκετικής σάλας στο Βοτανικό, να δοθεί στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους (χαμηλή επινοικίαση) και δυνατότητα εμπορικών χρήσεων το μπασκετικό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Έτερη σημαντική παράμετρος, που αφορά αυτή τη φορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο: Από τη στιγμή που δεν θα «μπει» πλέον στη «Διπλή Ανάπλαση» το μπασκετικό γήπεδο και δεν θα «συμπιεστεί» όλο το σχέδιο των εγκαταστάσεων, το γήπεδο ποδοσφαίρου από τη χωρητικότητα των 30.500 θέσεων που είχε προβλεφθεί στα καλοκαιρινά σχέδια των αρχιτεκτονικών γραφείων που είχαν αναλάβει τη χωροθέτηση των γηπέδων, προβλέπεται να «ανέβει» στις 35.000 θέσεις.

Όλα πλέον δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Κι απ’ τη στιγμή που η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες κι έχει «δέσει» το έργο, αναμένεται λίαν συντόμως νέος κύκλος ενημέρωσης προς ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προκειμένου να συμφωνήσουν στις τελικές παραμέτρους και να πάρει και το δικό τους «πράσινο φως» σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα της μεταπολίτευσης εντός της Αθήνας, που αναμένεται να λύσει μια και καλή το γηπεδικό πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες τον Παναθηναϊκό.