Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 αποκάλυψε τη δάδα που θα μεταφέρει τη φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία ως την «Πόλη του Φωτός» από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2024 στην τελετή έναρξης του μεγάλου ραντεβού του αθλητισμού.

Σε ασημένιο χρώμα, κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο ατσάλι, είναι κομψή και συμμετρική και συμβολίζει την ισότητα, το νερό και την ειρήνη, εξήγησαν οι διοργανωτές και ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ στην τελετή που έγινε στις όχθες του Σηκουάνα στη γαλλική πρωτεύουσα για τα αποκαλυπτήρια της δάδας.

Η οποία, μάλιστα, θα είναι… σπάνια. Μόλις 2.000 κομμάτια θα κατασκευαστούν και θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ο αριθμός είναι ως και πέντε φορές μικρότερος σε σύγκριση με τις δάδες που κατασκευάστηκαν σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά την τελετή για την αφή της στην Αρχαία Ολυμπία, η φλόγα θα ταξιδέψει με πλοίο ως το λιμάνι της Μασσαλίας. Η λαμπαδηδρομία θα αρχίσει στις 8 Μαΐου του 2024 με 10.000 λαμπαδηδρόμους να τη μεταφέρουν από άκρη σε άκρη της Γαλλίας μέχρι την τελευταία στάση της στο Τροκαντερό μιας και η τελετή έναρξης θα γίνει εκτός σταδίου.

Το παρών στην τελετή αποκάλυψης της ολυμπιακής δάδας έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Τόμας Μπαχ: Οι αθλητές θα κοιμηθούν πολύ καλά στους Αγώνες

Παρά τις θερμοκρασίες του Ιουλίου στο Παρίσι, που ορισμένες φορές ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι αθλητές θα κοιμούνται άνετα στα μη κλιματιζόμενα καταλύματα τους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους.

«Η οργανωτική επιτροπή έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες κι έχει πάρει πολλά μέτρα ώστε να μπορούν να παράγουν μείον 6 βαθμούς σε σύγκριση με την εξωτερική θερμοκρασία, ίσως και περισσότερο», τόνισε ο Μπαχ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο χώρο την Τρίτη (25/7).

Το Παρίσι, όπως και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, γνώρισε εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 43 βαθμούς τον Ιούλιο.

Ο Μπαχ τόνισε απ’ την πλευρά του ότι δεν ανησυχεί για τα κύματα καύσωνα που επηρεάζουν την άνεση, τη διαμονή και τις επιδόσεις των 15.000 αθλητών που αναμένονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η Επιτροπή χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Τόκιο, το 2021. «Θα επωφεληθούμε από αυτή την εμπειρία και στο Παρίσι», τόνισε.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, ωστόσο, αποφάσισαν να μην εγκαταστήσουν κλιματισμό στο Ολυμπιακό Χωριό των Αθλητών, προκειμένου να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων.

Ο Λορέν Μισό, διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Χωριών για το Παρίσι 2024, είπε ότι δεν θα ήταν απαραίτητο, καθώς «με τη μόνωση των κτιρίων μπορούμε να περιορίσουμε τη δροσιά της νύχτας μέχρι αργά την επόμενη μέρα και αυτό βοηθά στο να διατηρηθεί μια αποδεκτή θερμοκρασία μέσα σε αυτά».

Πρόσθεσε επίσης πως ακόμη και με θερμοκρασίες 38 βαθμών στους εξωτερικούς χώρους, θα μπορούν να κρατήσουν τις θερμοκρασίες στους 26-28 βαθμούς στο εσωτερικό, με τη βοήθεια ανεμιστήρων, που περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του αποτυπώματος άνθρακα.

Οι διοργανωτές έχουν πραγματοποιήσει επίσης θερμοδυναμικές προσομοιώσεις των θερμοκρασιών δωματίου, τις οποίες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει. Για να μειώσουν τα απόβλητα και το κόστος μεταφοράς, οι διοργανωτές επέλεξαν ανακυκλώσιμα κουφώματα από χαρτόνι, τα οποία μπορούν να χωρέσουν περίπου 140 κιλά.

«Θα είναι όλοι πολύ χαρούμενοι. Είχα ακόμη την ευκαιρία να δοκιμάσω ένα κρεβάτι και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα κοιμηθούν πολύ καλά σε αυτά τα κρεβάτια» είπε ο Μπαχ.