Η ήττα από την Αρμάνι στο Μιλάνο ήταν απλά μια κακή παρένθεση για τον Ολυμπιακό, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά την αγχωτική νίκη του επί του Κολοσσού Ρόδου στη Basket League επέστρεψε… όπως έπρεπε στη Euroleague και νίκησε τη Μπαρτσελόνα με 77-70 στο ΣΕΦ στο μεγάλο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής, κάνοντας το 2×2 αφού είχε επικρατήσει και στον πρώτο γύρο στην Ισπανία.

Οι Πειραιώτες ήξεραν ότι με νίκη θα έκαναν καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας στους αγώνες της 8άδας, αλλά το ξεκίνημά τους δεν ήταν καθόλου καλό. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν τόσο άστοχη ώστε να χρειαστεί να περιμένει περισσότερα από τρία λεπτά για να πετύχει το πρώτο της καλάθι, με τους Ισπανούς να είναι μπροστά από το ξεκίνημα (2-9 στο 4′), να πάνε στο +10 (8-18) και τελικά να κλείνουν στο +9 (11-20) την πρώτη περίοδο.

Αυτοί οι 11 πόντοι που είχε βάλει ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν η χειρότερη επίδοσή του τη φετινή σεζόν, αλλά στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα βελτιώθηκαν. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν καλύτεροι στην άμυνα, ήλεγξαν τα ριμπάουντ και κατάφεραν να βρουν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, κάνοντας σερί 12-0 με πρωταγωνιστές τούς Πίτερς, Λαρεντζάκη και Σλούκα. Έτσι, οι Πειραιώτες πέρασαν μπροστά με 23-22 πριν βρεθούν ξανά πίσω με 24-27, αλλά οι Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ (τρίποντο στο τέλος του χρόνου) τον έστειλαν στα αποδυτήρια για ημίχρονο με προβάδισμα (29-27).

Παρ’ όλα αυτά, τα συνεχόμενα τρίποντα του Λαπροβίτολα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έβαλαν και πάλι μπροστά τη Μπαρτσελόνα, με το παιχνίδι να είναι πραγματικό ντέρμπι. Ένα ντέρμπι στο οποίο οι ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης και Βεζέβκοβ έδιναν συνεχώς λύσεις στην ομάδα τους, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να βρεθεί και στο +6 (48-42), πριν κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο στο +5 (50-45).

Αυτό που ήθελε ο Μπαρτζώκας από την ομάδα του ήταν να κάνει ένα τελευταίο δεκάλεπτο με απόλυτη συγκέντρωση και οι τρεις προαναφερθέντες, δηλαδή οι Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ, ήταν στην κατάσταση που έπρεπε. Και αφού ήταν στην κατάσταση που έπρεπε, οι ερυθρόλευκοι ήταν στο +8 (59-51) στο 33′ και στο +6 (63-57) στο 35′, κρατώντας σταθερά πίσω τους Καταλανούς που βρήκαν λύσεις στην επίθεση από τον Χίγκινς και πλησίασαν στο -3 (66-63).

Οι Λαρεντζάκης και Βεζένκοβ, όμως, ήταν και πάλι εκεί και κατάφεραν με τα τρίποντά τους να στείλουν τον Ολυμπιακό στο +10 (75-65) ένα λεπτό πριν τη λήξη, για να έρθει τελικά η νίκη με 77-70 και, όπως όλα δείχνουν, και το πλεονέκτημα έδρας!

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 29-27, 50-45, 77-70