Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μπροστά του τον τελικό του Australian Open με αντίπαλο τον Νόβακ Τζόκοβιτς, έχοντας ως στόχο τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του και παράλληλα το να ανέβει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά για να τα καταφέρει αυτά θα πρέπει να κάνει κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ μέχρι στιγμής.

Στα 24 του χρόνια, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών δείχνει, όπως είπε και ο Σέρβος αντίπαλός του, να είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Γεγονός, φυσικά, που προκαλεί αισιοδοξία για τον τελικό της Κυριακής (29/1), παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Κάτι που δείχνει, άλλωστε, και η προϊστορία, αφού ο Τσιτσιπάς δεν έχει καταφέρει ποτέ να νικήσει σε τελικό κάποιον από το περίφημο big-3 του τένις, κάποιον δηλαδή εκ των Τζόκοβιτς, Ράφα Ναδάλ ή Ροτζερ Φέντερερ (πριν αποσυρθεί).

Για την ακρίβεια, ο Έλληνας τενίστας έχει συναντήσει 9 φορές κάποιων εκ των τριών σε τελικό και έχει υποστεί 9 ήττες. Ο τελικός του Australian Open, επομένως, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τσιτσιπά, ο οποίος συνάντησε για πρώτη φορά κάποιων εξ αυτών σε τελικό το 2018 και συγκεκριμένα τον Ναδάλ. Ήταν το Όπεν της Βαρκελώνης και ο Στέφανος είχε ηττηθεί με 2-0 σετ.

Την ίδια χρονιά, το 2018, βρήκε τον Ναδάλ απέναντί του και στον τελικό του Καναδά, όπου επίσης ηττήθηκε με 2-0. Το 2019 ο Τσιτσιπάς έχασε με το ίδιο σκορ από τον Φέντερερ στον τελικό του Ντουμπάι, ενώ στη συνέχεια, επίσης το 2019, έχασε με 2-0 σετ από τον Τζόκοβιτς στον τελικό της Μαδρίτης.

Το 2020 ο Έλληνας τενίστας συνάντησε τον Σέρβο και στον τελικό του Ντουμπάι και ηττήθηκε ξανά με 2-0 σετ, για να ακολουθήσει η ήττα στον τελικό της Βαρκελώνης το 2021 με 2-1 από τον Ναδάλ και αυτή από τον Τζόκοβιτς, με 3-2 σετ αυτή τη φορά, στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.

Τέλος, το 2022 ο Τσιτσιπάς έχασε με 2-0 από τον Τζόκοβιτς στον τελικό τόσο της Ρώμης όσο και της Αστάνα. Από τις 9 ήττες του, με λίγα λόγια, σε τελικό κόντρα στους Big-3, οι 5 είναι από τον Σέρβο που θα αντιμετωπίσει στη Μελβούρνη.