Μετά τη 2η θέση στο Μουντιάλ 2018, η Κροατία πήρε την 3η στο Μουντιάλ 2022 και ολοκλήρωσε την επιτυχημένη παρουσία της στο Κατάρ, με το Μαρόκο να τερματίζει τελικά στην 4η μετά την ήττα του με 2-1 στον μικρό τελικό, χωρίς όμως αυτό να μειώνει στο ελάχιστο την θριαμβευτική του πορεία, αγού έγραψε ιστορία ως η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε ως την 4άδα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο μικρός τελικός του κάθε Μουντιάλ είναι πολύ καλό παιχνίδι συνήθως, θεαματικό, αφού οι δύο ομάδες δεν έχουν πλέον το παραμικρό άγχος και μπαίνουν για να το χαρούν. Και η αλήθεια είναι πως έτσι φαινόταν ότι θα γίνει και τώρα, αφού οι Κροάτες άνοιξαν το σκορ στο 7′ με την κεφαίά του Γκβάρντιολ μετά την εκτέλεση φάουλ, για να ισοφαρίσουν οι Μαροκινοί άμεσα, στο 9′, με κεφαλιά του Νταρί.

Με τους Χακίμι και Ζίγιεχ να είναι ορεξάτοι και να παίρνουν πρωτοβουλίες οι Αφρικανοί ήταν πιο ενθουσιώδεις στα επόμενα λεπτά, με τη «Χρβάτσκα» πάντως να ακολουθεί στον ρυθμό και το παιχνίδι να είναι ανοιχτό, με τις δύο ομάδες να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πετύχουν και δεύτερο γκολ. Κάτι που κατάφερε η Κροατία, τελικά, στο 42′ με το ωραίο πλασέ του Όρσιτς που έστειλε τη μπάλα δοκάρι και μέσα (2-1).

Ο ίδιος παίκτης θα μπορούσε να σκοράρει ξανά στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου καθώς οι Κροάτες πατούσαν καλύτερα, αλλά στη συνέχεια η αποχώρηση του τραυματία Κράμαριτς και οι αλλαγές των προπονητών είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει και η εικόνα της αναμέτρησης, υπό την έννοια πως το Μαρόκο ανέβασε την απόδοσή του.

Αυτό θα μπορούσε να φανεί και στο σκορ αφού ο Εν Νεσίρι είχε τη μεγάλη ευκαιρία, με τετ α τετ, για να ισοφαρίσει αλλά ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε και κράτησε το 2-1, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες μέχρι και τη λήξη του μικρού τελικού.

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Όρσιτς (95′ Γιάκιτς), Μάγερ (66′ Πάσαλιτς), Μόντριτς, Κόβατσιτς, Πέρισιτς, Λιβάγια (66′ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (61′ Βλάσιτς).

Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Νταρί (64′ Μπενούν), Ελ Γιαμίκ (68′ Αμαλάχ), Ατιάτ Αλάχ, Σαμπιρί (46′ Σαΐρ), Αμραμπάτ, Ελ Κανούς (56′ Ουναχί), Ζιγές, Εν Νεσιρί, Μπουφάλ (64′ Ζαρουρί).