Ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022 και συγκεκριμένα η Βραζιλία παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, αφού στον προημιτελικό με την Κροατία προηγήθηκε στο 105′, δέχθηκε την ισοφάριση στο 117′ και τελικά έχασε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι με μοιραίους τούς Ροντρίγκο – Μαρκίνιος και αποκλείστηκε.

Η Σελεσάο ήταν το φαβορί, έχοντας και τέλεια ψυχολογία μετά τον περίπατο επί της Νότιας Κορέας στον προηγούμενο γύρο, ενώ η «Χρβάτσκα» ήταν το αουτσάιντερ και ως τέτοιο ήθελε πιο αργό ρυθμό στο παιχνίδι. Και η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να τον δώσει, με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να περάσει χωρίς μεγάλες φάσεις.

Με κάποια σουτ, κυρίως, προσπάθησαν για κάτι καλό οι Κροάτες επιθετικά, ενώ οι Βραζιλιάνοι, από την άλλη πλευρά, το έψαχναν περισσότερο, πλησίαζαν στην αντίπαλη περιοχή, ενίοτε πατούσαν κιόλας σε αυτή, αλλά καθαρή ευκαιρία δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν στο πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο, όμως, η Σελεσάο μπήκε πιο δυνατά και πίεσε από την αρχή, βάζοντας δύσκολα στην Κροατία. Από τη στιγμή, όμως, που αυτή είχε τον Λιβάκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, μπορούσε να αισθάνεται σιγουριά. Ο Κροάτης τερματοφύλακας ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον προηγούμενο γύρο με την Ιαπωνία αποκρούοντας τρία πέναλτι και τώρα απέκρουε κάθε προσπάθεια των «καριόκας». Ήταν ήταν σουτ, είτε τετ α τετ, είτε κεφαλιές, απλά έπιανε τα πάντα.

Αυτό το επιβεβαίωσε και η στατιστική, αφού με οκτώ επεμβάσεις έκανε ρεκόρ για το Μουντιάλ 2022, με τη Βραζιλία να δοκιμάζει τα πάντα για να τον νικήσει. Ο Λιβάκοβιτς, όμως, είπε «όχι» σε Νεϊμάρ, Βινίσιους και Πακετά, σε μεγάλες ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα το 0-0 να παραμείνει και το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση.

Προβάδισμα με Νεϊμάρ, ισοφάριση με Πέτκοβιτς

Εκεί, οι Βραζιλιάνοι είχαν τον έλεγχο αλλά ο ρυθμός τους ήταν πιο ήρεμος, αφού το παραμικρό λάθος, πλέον, θα στοίχιζε πολύ ακριβά. Λάθος που δεν φαινόταν πιθανό όμως και ειδικά από τη στιγμή που στο 105′ ο Νεϊμάρ συνεργάστηκε τέλεια με τους συμπαίκτες του, άντεξε στο μαρκάρισμα του Σόσα, απέφυγε τον Λιβάκοβιτς και έκανε το 0-1.

Ήταν η στιγμή που όλοι πίστεψαν ότι ο προημιτελικός κρίθηκε, αλλά στο 117′ η Κροατία βγήκε μπροστά και ο Πέτκοβιτς με σουτ, το οποίο κόντραρε και στον Μαρκίνιος, έγραψε το 1-1, στέλνοντας το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι. Διαδικασία στην οποία η «Χρβάτσκα» χαμογέλασε ξανά, αφού ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε την εκτέλεση του Ροντρίγκο και ο Μαρκίνιος σημάδεψε το δοκάρι, σφραγίζοντας έτσι τον αποκλεισμό της Βραζιλίας.

Ένας αποκλεισμός που δίνει, παράλληλα, συνέχεια στην κατάρα που θέλει τη Σελεσάο να μην έχει αποκλείσει ευρωπαϊκή ομάδα σε Μουντιάλ από το 2002 κι έπειτα!

Η σειρά των πέναλτι…

Βλάσιτς: 1-0
Ροντρίγκο: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς
Μάγιερ: 2-0
Κασεμίρο: 2-1
Μόντριτς: 3-1
Πέδρο: 3-2
Όρσιτς: 4-2
Μαρκίνιος: Δοκάρι

Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Σόσα (110′ Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (114′ Όρσιτς), Κόβασιτς (106′ Μάγερ), Μόντριτς, Πάσαλιτς (72′ Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς).

Βραζιλία: Άλισον, Μιλιτάο (106′ Άλεξ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106′ Φρεντ), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56′ Άντονι), Βινίσιους (64′ Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84′ Πέδρο).