Μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας του Μεξικού από το Μουντιάλ 2022 στη φάση των ομίλων παραιτήθηκε ο προπονητής της Χεράρδο Μαρτίνο και τώρα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας αναζητά τον επόμενο τεχνικό της ομάδας που θα την καθοδηγήσει στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό του 2026 που θα συνδιοργανώσει με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μεξικάνικο παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου ESPN, ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, αρέσει σε πολλούς παράγοντες του μεξικάνικου ποδοσφαίρου.

Το Μεξικό μετρούσε επτά σερί προκρίσεις στους «16» του θεσμού, αλλά φέτος έμεινε στην 3η θέση του 3ου ομίλου πίσω από την Αργεντινή και την Πολωνία. Ο «Τάτα» Μαρτίνο ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε μετά το τελευταίο ματς, τη νίκη με 2-1 επί της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, ανοίγει ένας νέος κύκλος. Το Μεξικό δεν θα έχει να δώσει ανταγωνιστικά ματς μέσα στην επόμενη 4ετία αφού έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της ως μια από τις τρεις διοργανώτριες χώρες. Οπότε για την Ομοσπονδία έχει μεγάλη σημασία ο προπονητής που θα αναλάβει να είναι μια έντονη προσωπικότητα που να ξέρει πράγματα και καταστάσεις στο μεξικάνικο ποδόσφαιρο.

Ο Ματίας Αλμέιδα είναι μια τέτοια περίπτωση. Εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Τσίβας της Γουαδαλαχάρα με την οποία κατέκτησε πέντε τίτλους σε τρία χρόνια (2015-18) και ανέδειξε πολλούς παίκτες. Η ομάδα βάσει φιλοσοφίας χρησιμοποιεί μονάχα Μεξικανούς ποδοσφαιριστές, οπότε κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με μια εθνική ομάδα.

«Δεν θα ήταν παράλογο να γίνει ο νέος προπονητής του Μεξικού», αναφέρει το ρεπορτάζ. Πέραν του Αλμέιδα υποψήφιος είναι και ο Νάτσο Αμπρίς, προπονητής της Τολούκα. Ο 48χρονος τεχνικός έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ ως το 2024. Στο μεξικάνικο ποδόσφαιρο, το ποιος θα είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας του αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες των συλλόγων του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας προκειμένου η επιλογή να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη.

Σύμφωνα με τα μεξικάνικα ΜΜΕ, ο Αλμέιδα διατηρεί καλές σχέσεις με την ιδιοκτησία της Τσίβας που είναι η μια από τις δύο «μεγάλες» του μεξικάνικου ποδοσφαίρου κι έχει επιρροή.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μεξικού, στο μεταξύ, γνωρίζοντας πως η εξασφαλισμένη πρόκριση στο Μουντιάλ του 2026 σημαίνει λιγότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια στην επόμενη 4ετία, θέλει τον προπονητή να «χτίσει» την ομάδα στο Gold Cup του 2023, ενώ συζητά με την CONMEBOL (Συνομοσπονδία Νότιας Αμερικής) να λάβει μέρος στο Copa America του 2024, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.