Οι μπελάδες του Νεϊμάρ με την ισπανική δικαισούνη επέστρεψαν, αφού μετά από έξι χρόνια από το άνοιγμα της υπόθεσης, ξεκινά η δίκη του στη Βαρκελώνη για την απάτη στο deal της μεταγραφής του από την Σάντος στην Μπαρτσελόνα το 2013.

Ο Βραζιλιάνος σταρ της Παρί θα καθίσει στο εδώλιο μαζί με τον πατέρα και ατζέντη του, όπως και τους διοικητικούς ηγέτες των δύο κλαμπ τον καιρό της μεταγραφής (Σάντρο Ροσέλ για τους Μπλαουγκράνα), ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Ενάγων της υπόθεσης είναι η βραζιλιανική ιδιωτική εταιρεία DIS, η οποία το 2009 φέρεται πως απέκτησε το 40% των δικαιωμάτων του παίκτη καταβάλλοντας τότε το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ προς την οικογένεια του Νεϊμάρ. Και σύμφωνα με τη DIS, Σάντος και Μπαρτσελόνα παραποίησαν τα στοιχεία της μεταγραφής, παρουσιάζοντάς την πολύ φθηνότερη από την πραγματική της αξία κι έτσι η ίδια η εταιρεία έχασε μεγάλο μέρος των χρημάτων που δικαιούνταν βάσει του 40%.

Συγκεκριμένα, ο Νεϊμάρ πωλήθηκε στην Μπαρτσελόνα για 57,1 εκατομμύρια ευρώ, όμως, μόνο τα 17 κατατέθηκαν στο deal προς την Σάντος και τα υπόλοιπα 40 καταβλήθηκαν από τον Ροσέλ απευθείας στην οικογένεια του «Νέι» για να τον πείσουν να υπογράφει στον σύλλογο, επιβάλλοντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η πραγματική αξία του deal κατά τη DIS ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει αποφανθεί και η ισπανική δικαιοσύνη σε προηγούμενη έρευνα.

Πλέον, ο Νεϊμάρ καλείται να δώσει κανονικά το παρών στη δικαστική αίθουσα, εκτός αν η εισαγγελία εισηγηθεί να μην είναι παρών σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Η πλευρά των κατηγόρων του Νεϊμάρ ζητούν ποινή πενταετούς φυλάκισης για τον Βραζιλιάνο και όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση (Μπαρτομέου, Ροσέλ, ο πατέρας του Νεϊμάρ και οι διοικούντες την Σάντος το 2013), τη στιγμή που οι Ισπανοί εισαγγελείς προτείνουν φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στον 30χρονο αστέρα. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία οι ποινές φυλάκισης από δύο έτη και κάτω για πρώτο αδίκημα, μπορούν να επιβληθούν με αναστολή, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Λιονέλ Μέσι και του πατέρα του για φοροδιαφυγή (21 μήνες). Παράλληλα με την πενταετή φυλάκιση, η DIS αξιώνει και αποζημίωση 34 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και πρόστιμο στους κατηγορούμενους 195 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβληθεί στο ισπανικό κράτος.

Από την πλευρά των συνηγόρων του Νεϊμάρ, το επιχείρημα που αναιρεί τις επιδιώξεις του DIS (το οποίο δεν έγινε δεκτό στην έφεση της αρχικής καταγγελίας το 2017) είναι πως το αδίκημα της «ιδιωτικής διαφθοράς» υπάρχει μόνο στο ισπανικό δίκαιο κι έτσι η καταγγελία της DIS δεν ευσταθεί, καθώς πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Βραζιλία.

Πηγή: gazzetta.gr