Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έχει φύγει από τη ζωή από τις 25 Νοεμβρίου 2020 αλλά τα όσα πέτυχε μέσα στα γήπεδα θα ζουν για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με το θρυλικό γκολ κόντρα στην Αγγλία στο Μουντιάλ 1986 με το «χέρι του Θεού» να είναι ένα από αυτά και τη μπάλα εκείνου του παιχνιδιού να βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο Budd Auctions.

Ήταν ο προημιτελικός του Μουντιάλ και η Αργεντινή πήρε τη νίκη με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του ηγέτη της. Δύο γκολ που έγραψαν ιστορία, για διαφορετικούς λόγους. Το δεύτερο, για παράδειγμα, επειδή πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του ξεκινώντας πίσω από τη σέντρα.

Το πρώτο, επειδή μπήκε με το χέρι. «Με το χέρι του Θεού», όπως είχε πει ο Μαραντόνα στη συνέχεια, θέλοντας να πικάρει τους Άγγλους με τους οποίους η πατρίδα του είχε ανοιχτά θέματα λόγω του πολέμου στα Φώκλαντ. Όπως και να έχει, η μπάλα εκείνου του αγώνα ήταν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή του διαιτητή της αναμέτρησης, του Τυνήσιου Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος αποφάσισε να το δώσει για δημοπρασία, με την ευχή ο επόμενος ιδιοκτήτης να εκθέσει κάπου τη μπάλα.

Όσο για τη φάση του γκολ; Η δήλωσή του είναι πως «δεν μπόρεσα να δω καθαρά το περιστατικό. Σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA που εκδόθηκαν πριν από το τουρνουά, κοίταξα τον επόπτη γραμμών μου για επιβεβαίωση της εγκυρότητας του γκολ – εκείνος επέστρεψε στη γραμμή δείχνοντας ότι ήταν ικανοποιημένος με την προσμέτρηση του γκολ. Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής της Αγγλίας Μπόμπι Ρόμπσον μού είπε: Έκανες καλή δουλειά, αλλά ο επόπτης γραμμών ήταν ανεύθυνος».

Η δημοπρασία θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι η μπάλα θα πωληθεί για περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.